CloudVPS Backup Account: Control panel vs rsync backups

Keuze

Meestal willen server administrators een dagelijkse backup die voor een zekere periode bewaard wordt. Dit kan zowel via het control-panel of een andere methode als via rsync bereikt worden. Een controlpanel-backup zal hierbij een kopie van de user data maken, bij rsync wordt er een kopie van de gehele image gemaakt.

Het voordeel van een controlpanel-backup is dat ze makkelijker terug te zetten zijn. Het voordeel van rsync-backups is dat ze minder ruimte innemen als u rolling backups wilt maken (bijvoorbeeld dagelijkse backups voor een week). Dit komt doordat rsync alleen naar de verschillen kijkt tussen twee backups en een FTP-gebaseerde methode een volledige versie van de data bewaart (vaak in een tarball).

Wij zouden in het algemeen controlpanel-backup aanraden als u een dagelijkse backup wilt gebruiken die telkens de vorige versie overschrijft of als u gemakkelijk user-level data wilt kunnen terugzetten. Als u rolling backups wilt gebruiken die lang teruggaan of een kopie van de gehele (virtuele) server wilt hebben zouden wij rsync aanraden.

Als u naast een rolling rsync een dagelijks overschrijvende control panel backup wilt maken schrijf deze laatste dan niet naar de server zelf. Dit zal de rsync-backup enorm in grootte laten toenemen omdat er dan dagelijks een nieuwe, grote file op de server staat.

Databases met rsync backups

Als u rsync gebruikt raden wij u aan een dump van de database te maken voordat u de periodieke backup doet. Alle backup protocollen werken het beste met statische files; een database is dit vrijwel nooit maar de dumpfile wel. Het programma AutoMySQLBackup wordt door ons aangeraden om MySQL-backups mee te maken. Ons backup script heeft deze mogelijkheid al.

Als het maken van een dump in performance problemen resulteert, of als u de staat van de database precies wilt kunnen terug brengen naar elk gewenst moment van de dag is het misschien een goed idee om een replicatie van de database naar een tweede VPS op te zetten. Deze tweede VPS kan vervolgens worden gebruikt om de backups vanaf te maken.

rsync backups

Als u een backup met rsnyc wilt opzetten hebben wij een eigen script waar u over kunt beschikken. Met dit script kunt u database dumps automatisch meenemen.

CloudVPS Backup Script installatie
CloudVPS Backup Script documentatie

Er zijn andere methoden die ook goed werken: http://freshmeat.net/search?q=rsync