/ OpenStack

/ OpenStack

OpenStack is de meest succesvolle open source oplossing in termen van adoptie door commerciële bedrijven en de community. Bedrijven als Cisco, Intel, Suse, Red Hat en Mirantis ondersteunen, ontwikkelen en gebruiken OpenStack ook zelf. Dit garandeert een continue ontwikkeling en toont de kracht van het product aan.

CloudVPS biedt OpenStack als public cloud aan. U kunt gebruikmaken van de OpenStack-functionaliteiten om uw eigen software defined datacenter te bouwen. Enkele voordelen die OpenStack u biedt, zijn:

 • Pay-per-use resources
 • Volledig programmeerbare infrastuctuur
 • Een open en goed gedocumenteerde API
 • Gebruiksvriendelijk Horizon dashboard
 • Geen vendor lock-in

Onze implementatie van het platform voegt hier het volgende aan toe:

 • Ingebouwde high availability; uw instance wordt herstart op een andere node bij hardware-uitval
 • Alle componenten zijn redundant
 • Ingebouwde databescherming; er worden 3 kopieën van uw data opgeslagen
 • Meerdere availability zones in Amsterdam
 • Unlimited traffic (FUP); geen onverwachte kosten of lock-in
 • Nederlandse ondersteuning via onze helpdesk en ons expertteam
 • Uw data staat in Nederland en valt onder Nederlands recht
 • De beste prijs/kwaliteitverhouding

/ Software defined datacenter

Met OpenStack worden de benodigde network, storage en compute op maat aangeboden. Het is dus niet noodzakelijk om van tevoren na te denken over de benodigde netwerken, hoeveelheid of type opslagcapaciteit en de rekenkracht die de komende jaren nodig zijn. Zodra u een vorm van infrastructuur of configuratie nodig heeft, kunt u dit direct instellen en gebruiken. We noemen dit ook wel software defined datacenter en past zich aan uw behoeften aan, niet andersom.

/ Programmeerbare infrastructuur

Piekbelasting, batchverwerking of seizoensgebonden dienstverlening, u wilt een infrastructuur die rekening houdt met piekmomenten wanneer het nodig is. Door uw infrastructuur vanuit de applicatieload te laten bewaken en op- en afschalen, gebruikt en betaalt u alleen voor de resources die nodig zijn. Zo kunt u uw infrastructuur programmeren om meer webservers bij te plaatsen, daarop de applicatiecode geautomatiseerd te plaatsen (bijvoorbeeld uit onze Object Store) en Load Balancing-as-a-Service aan te passen om de extra servers mee te nemen als applicatieservers. Indien uw applicatielaag zich niet horizontaal laat schalen, dan is het mogelijk om direct tijdelijk meer geheugen en/of rekenkracht toe te wijzen. Met onze meest uitgebreide high memory flavor kunt u de database zelfs volledig in-memory draaien.

/ Use case - ontwikkelen en testen

Bezoekers en klanten vragen nieuwe functionaliteiten en willen dat vaak snel beschikbaar hebben. U wilt zich dan ook bezighouden met uw business en applicatie en vooral niet met de onderliggende infrastructuur. Dat moet gewoon werken en beschikbaar zijn.

Snel een ontwikkelstraat introduceren, een acceptatieomgeving optuigen of simpelweg een server starten om nieuwe software op te testen. Met ons OpenStack-platform kunt u dit eenvoudig realiseren en met behoud van uw standaarden. U kunt OpenStack-images uploaden die volledig zijn geprepareerd conform uw wensen en eisen en hiermee snel nieuwe servers opstarten.

Om het testen van updates nog eenvoudiger te maken, is het mogelijk een clone te maken van bestaande servers of omgevingen. Op deze omgevingen kan eenvoudig nieuwe code of updates getest worden, voordat deze in productie worden genomen.

Eenvoud, flexibiliteit en reproduceerbaarheid zijn allemaal te realiseren met onze OpenStack-omgeving. U kunt dit handmatig instellen via het OpenStack Horizon dashboard of volledig automatiseren via de OpenStack API. Door gebruik te maken van tools als Terraform zal de uitrol of uitbreiding van de applicatieomgeving sneller en eenvoudiger worden.

/ Redundantie, redundantie, redundantie

U verwacht een hoge beschikbaarheid bij clouddiensten of Infrastructure-as-a-Service. Dat vinden wij ook en daarom hebben we ons OpenStack-platform redundant of zelfs meervoudig redundant opgezet. Dit in tegenstelling tot veel publieke clouds waarbij dit niet vanzelfsprekend is. Veelal dient u daar uw applicatie redundant uit te voeren, omdat de onderliggende Infrastructure-as-a-Service uitgaat van enkelvoudige componenten. Valt in ons OpenStack-platform een enkel component uit, dan worden de taken direct overgenomen. Redundante storage, servercapaciteit, netwerkcomponenten, managementinfrastructuur; we laten niets aan te toeval over. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw applicatie direct redundant uit te voeren, alhoewel we dit adviseren voor een nog hogere uptime. Zowel binnen een availability zone als over drie availability zones.

/ Een echt open platform

Een open platform betekent dat u er eenvoudig naar toe en weg van moeten kunnen migreren. Dat is niet bij alle public clouds het geval, maar wel bij CloudVPS OpenStack. Onze omgeving is namelijk gebaseerd op pure OpenStack-code. Code die zowel bij ons als ook bij andere providers die OpenStack aanbieden, werkt. Dit maakt het makkelijk om naar CloudVPS te verhuizen, maar ook weer weg.

Indien u een wereldwijde markt bedient en het hierdoor noodzakelijk is om uw applicatie aan te bieden in andere delen van de wereld, dan kunt u uw applicatieomgeving eenvoudig dupliceren naar een andere OpenStack-aanbieder dichtbij uw bezoekers.

/ Transparantie in tarieven

We brengen geen kosten in rekening voor dataverkeer dat ons datacenter in- en uitgaat, maar hanteren een fair use policy. Bij normaal gebruik zult u hier nooit mee te maken krijgen.

Op het moment dat u resources gaat gebruiken, worden deze in rekening gebracht. Minimaal voor één uur en per maand als u deze de hele maand gebruikt. De tarieven voor de OpenStack-flavors, volumes en eventuele licenties staan helder op onze website vermeld. U kunt hiermee exact uitrekenen wat uw maandelijkse kosten zijn.

/ Infrastructuur

OpenStack maakt een software defined datacenter mogelijk. De hardware en inrichting ervan bepaalt grotendeels de performance, redundantie en stabiliteit. Daarom hebben we gekozen voor Dell EMC hardware op alle niveaus van onze OpenStack-infrastructuur. We gebruiken Dell EMC PowerEdge servers voor zowel compute als storage nodes en high performance Dell EMC Networking verzorgt de connectiviteit.

We hebben redundantie in alle aspecten van onze infrastructuur ingebouwd om de betrouwbaarheid van het platform te kunnen waarborgen en hebben deze ondergebracht in drie state-of-the-art datacentra in Nederland, waaronder meerdere in Equinix. Elk datacenter is volledig zelfvoorzienend en beschikbaar als availability zone in ons platform, het netwerk loopt over gescheiden paden en alle netwerkcomponenten zijn in elk datacenter minimaal dubbel uitgevoerd. Tussen de datacenters hebben we een zeer hoge connectiviteit met een enorme capaciteit aan internetconnectiviteit (120 Gbps). Het verkeer tussen de datacenters en van en naar het internet is gratis op basis van een fair use policy.

Elk datacenter bevat meerdere compute nodes, die intern redundant zijn uitgevoerd, waarbij overcapaciteit aanwezig is om uitval van meerdere nodes met minimale downtime te kunnen opvangen. We hebben verder gekozen voor een softwarematige oplossing voor de opslagcapaciteit. Deze zorgt er automatisch voor dat er altijd drie kopieën van uw data aanwezig zijn in drie verschillende racks.

/ Wat is OpenStack

OpenStack is een verzameling software componenten voor het bouwen en beheren van cloud platforms. Door de ondersteuning vanuit partijen als Cisco, NASA, RedHat en rackspace, en een community met duizenden leden, wordt OpenStack gezien als het cloud platform van de toekomst. OpenStack wordt beheerd vanuit de OpenStack foundation, een non-profit organisatie die zowel de ontwikkeling en het vrij beschikbaar houden van de code, als de ontwikkeling van de community overziet.

OpenStack stelt gebruikers in staat om instances of virtuele servers on-the-fly uit te rollen. Door het gemak van uitrol, en de API’s en command line tools, is het eenvoudig een schaalbare omgeving op te zetten die uitgebreid, en afgeschaald kan worden wanneer daar behoefte voor is. Naast de instances (Nova compute) is Neutron beschikbaar voor het netwerk, Glance voor de images, Heat voor orchestration en Cinder voor storage. Dit alles is via de OpenStack API of webbased dashboard Horizon te benaderen.

OpenStack is in 2010 ontstaan vanuit een ontwikkeling gestart door NASA en Rackspace. Deze open source software is daarna vrijgegeven aan de community om te gebruiken. In 2013 hebben we OpenStack omarmd en waren we de eerste provider in Europa met een publieke OpenStack-cloud. We bieden met OpenStack een volledig aanpasbare infrastructuur aan, die alle flexibiliteit biedt van een eigen infrastructuur, enterprise-grade hardware bevat en volledig redundant en programmeerbaar is. U hoeft niet zelf te investeren in hardware en het beheer ervan.

/ Use case - schaalbare webapplicaties

Applicatieomgevingen werden traditioneel ingericht op piekbelastingen. Dit betekende dat er een enorme overcapaciteit aanwezig was op reguliere momenten. Met de komst van cloudtechnologie is er software en tooling beschikbaar om applicatieomgevingen zodanig in te richten dat deze meegroeien met de benodigde capaciteit, zonder hiervoor op voorhand resources te hoeven inkopen. Op het moment dat er meer capaciteit nodig is, schaalt u deze bij en weer af wanneer er minder capaciteit nodig is. U betaalt enkel voor wat u gebruik, ook met ons OpenStack-platform.

Vanuit de OpenStack-infrastructuur kunt u resources on-demand inschakelen, snel nieuwe instances toevoegen en resourcecapaciteit van bestaande uitbreiden. Via het gebruik van images kunt u een volledige instance inclusief alle benodigde softwareconfiguraties en de applicatie klaarzetten om direct op te starten. Het uitbreiden van servercapaciteit kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd, waarbij u een ruime keuze uit flavors heeft.

Het is wenselijk om deze schaalbaarheid automatisch op te vangen en vanuit de applicatie te initiëren. Ons OpenStack-platform voorziet hierin via een OpenStack API waarmee u alle functies van de infrastructuur kunt aansturen. Mocht uw applicatie hier nog niet geschikt voor zijn, of wilt u weten hoe u uw huidige applicatie optimaal gebruik kunt laten maken van alle OpenStack-functionaliteiten? We assisteren u hier graag in.

/ Use case - containeromgevingen

Containertechnologie wordt steeds meer ingezet. Enerzijds vanwege de voordelen die het biedt en anderzijds omdat het steeds eenvoudiger wordt om een goede containerarchitectuur op te bouwen. Met containers wordt de voorspelbaarheid van applicatiegedrag vergroot en kunnen hierdoor releasecycles wordt verkort. Dit resulteert in sneller, stabieler en geautomatiseerd nieuwe versies van uw applicaties kunnen publiceren.

Orchestration tooling zoals Kubernetes en Docker Swarm nemen eveneens toe in populariteit. Deze tooling maakt het eenvoudiger om applicaties redundant en schaalbaar in te richten. En vanuit deze tooling worden de onderliggende infrastructuren geprepareerd en ingericht. Ons OpenStack-platform is hiervoor uitermate geschikt omdat via de OpenStack API alle OpenStack-functionaliteiten kunnen worden aangestuurd.

We bieden CoreOS als standaard image op ons OpenStack-platform aan. Mocht u een ander container-geoptimaliseerd besturingssysteem willen gebruiken, dan kunt u een eigen image uploaden en gebruiken. Via OpenStack Heat, een functionaliteit die we op ons OpenStack-platform bieden, kunt u bijvoorbeeld een Kubernetes- of Docker Swarm-cluster eenvoudig optuigen doordat de OpenStack Heat templates publiekelijk beschikbaar zijn en veel distro’s images leveren die snel en eenvoudig zijn te gebruiken in OpenStack. Ook Terraform kan overweg met onze OpenStack API, mocht u deze tool gebruiken.

/ Use case - ontwikkelaars en ontwikkelpartijen

Er wordt vaak aan meerdere projecten voor diverse klanten gewerkt. Meerdere ontwikkelteams moeten een plek hebben om op te ontwikkelen. Per klant, project of team is het wenselijk om een eigen omgeving te hebben waarin ze vrij aan de slag kunnen met de tooling, software en –versies die nodig zijn.

Met ons OpenStack-platform bieden we een multi-tenant omgeving waarin het mogelijk is om per klant, project of ontwikkelteam een separaat OpenStack-project te plaatsen. Zelfs binnen een enkel OpenStack-project heeft u de volledige vrijheid om, op basis van uw eigen criteria, onderscheid aan te brengen. Features zoals software defined networking inclusief IP-subnetting en netwerkconfiguratie, security groups en network policies stellen u in staat om binnen een OpenStack-project segmentatie aan te brengen.

Het inzichtelijk maken en houden van uw kosten per klant, ontwikkelteam of project kan een uitdaging zijn. Met ons OpenStack-platform kunnen we u dit inzicht geven omdat er gebruik wordt gemaakt van metadata. Hiermee kunt u een instance aan een klant, project of ontwikkelteam koppelen en hierop rapporteren. U draait overzichten van alle instances die een klant gebruikt en koppelt deze aan de kosten die u hiervoor maakt. Dit geeft niet alleen inzicht, maar maakt uw kosten ook voorspelbaar. Deze functionaliteit is beschikbaar via de OpenStack API en hierdoor kunt u het zelfs automatiseren en/of integreren in uw IT Service Management systeem.