Meer flexibiliteit tegen lagere kosten. Het is niet zo verwonderlijk dat veel bedrijven de afgelopen jaren de overstap maakten naar de cloud. Maar wat als de beloofde gouden berg toch een ijsberg blijkt te zijn? Wat als de voordelen van een specifieke provider toch niet zo groot waren als werd voorgeschoteld en de cloud u als organisatie belet om verder te groeien? Denk vooruit en voorkom dat de cloud een remmende factor wordt.
Steeds meer applicaties worden geboren in de cloud. Omdat het met de cloud mogelijk is om snel nieuwe diensten te ontwikkelen en uit te rollen, zonder daarvoor steeds te hoeven investeren in nieuwe hardware. Dat neemt alleen niet weg dat de cloud ook zijn valkuilen kent.
Zeker als een applicatie ineens erg succesvol wordt, worden veel organisaties ineens geconfronteerd met verborgen kosten. Of lopen ze aan tegen onverwachte beperkingen, omdat nieuwe klanten of wetgeving specifieke eisen stellen waar hun cloud niet aan kan voldoen. Drie tips om te voorkomen dat de cloud de groei van uw organisatie remt.
1. Voorkom verborgen kosten
Waar de cloudkosten in het begin nog te overzien zijn, kunnen die al snel toenemen op het moment dat een applicatie veel wordt gebruikt en dus veel traffic en vooral data genereert. Veel bedrijven kiezen op zo’n moment voor de makkelijkste oplossing: extra cloud bijkopen. Die extra capaciteitskosten liggen, zeker op de korte termijn, immers lager dan de kosten voor optimalisatiewerkzaamheden.
Op de lange termijn is het bijkopen van cloudcapaciteit echter niet altijd de meest voordelige oplossing. Houd hier al in een vroeg stadium rekening mee. Maak een realistische inschatting van de data die een applicatie na verloop van tijd genereert en opslaat, bijvoorbeeld door het uitvoeren van loadtests, en ga hier zo effectief mogelijk mee om. Uw cloud provider kan u hier verder over adviseren.
Bij OpenStack-cloudproviders zoals CloudVPS kunt u eenvoudig zelf opschalen via het Horizon-controlpanel. Belangrijk is hierbij om vooraf de juiste keuzes te maken zodat u niet alleen omhoog, maar ook omlaag kunt schalen om zo de kosten onder controle te houden.
Wanneer u gebruik maakt van OpenStack Heat is het mogelijk om resources geautomatiseerd op iedere OpenStack of Amazon cloud uit te rollen. Nieuwe omgevingen bouwt u in minuten in plaats van dagen. Daarnaast biedt Heat de mogelijkheid om automatisch te schalen als de applicatie veel of juist minder wordt gebruikt.
Bij CloudVPS betaalt u alleen voor de capaciteit die u gebruikt, zelfs als dat maar voor een uur is. Als u met autoscaling uw kosten in de hand wilt houden, kunt u limieten instellen om te voorkomen dat u buiten uw budget schaalt.
2. Weet waar uw applicatie draait (en dat u daar controle over hebt)
Weet u waar uw cloudprovider zijn datacenters heeft staan? Vanaf mei 2018 zijn bedrijven verplicht zich te houden aan de GDPR, die onder andere eisen stelt aan de fysieke locatie waar data worden opgeslagen. Daarnaast kunnen ook andere lokale wetgevingen ervoor zorgen dat klanten eisen stellen aan waar uw applicatie draait. En daar bent u zelf verantwoordelijk voor, niet uw cloudprovider.
Zorg er daarom niet alleen voor dat u antwoord hebt op vragen over de fysieke locaties van de cloud waarmee u werkt, maar dat u daar zelf ook de controle over hebt. Kies voor een cloudprovider met datacenters in verschillende landen, en die u de optie biedt om zelf te kiezen waar uw applicatie draait en de gegenereerde data worden opgeslagen.
Bij CloudVPS draait uw applicatie in datacenters van Equinix in Amsterdam. Availability zones geven duidelijk en transparant aan waar uw cloudcapaciteit draait op datacenterniveau. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde workloads te scheiden of te bundelen op dezelfde onderliggende hardware met (anti-)affinitygroups. Zo hebt u volledige controle over wat waar draait en opgeslagen is.
Voordelen van een Nederlandse hostingpartij als CloudVPS zijn daarnaast support van Nederlandse engineers en zeker weten dat uw gegevens niet vallen onder de US Patriot Act.
3. Houd rekening met nieuwe klanteisen
Wie snel een applicatie bouwt en uitrolt in de cloud, denkt nog niet na over alle mogelijke scenario’s. Een van de voordelen van iteratief werken is dat het de time-to-market verkort en dat u flexibel bent om later aanpassingen te maken als dat nodig is. Toch kan het geen kwaad om van tevoren alvast na te denken over specifieke eisen, of daar in ieder geval rekening mee te houden bij de keuze voor een cloudprovider.
Zeker als een applicatie succesvol wordt en steeds meer zakelijke gebruikers aantrekt, krijgt u vroeg of laat namelijk te maken met bedrijven die eisen stellen op het gebied van compliancy. Met betrekking tot de eerdergenoemde GDPR en fysieke locaties bijvoorbeeld, maar ook met betrekking tot andere onderwerpen, zoals ISO-certificeringen en service level agreements. Door hier al vanaf het begin rekening mee te houden, voorkomt u dat u straks onnodig klanten moet afwijzen.
Voorkom vendor lock-in
Zeker in een tijd waarin technologie zich zo snel evolueert als nu, is het bijna onmogelijk om bij de keuze voor een cloudprovider overal rekening mee te houden. Wat vandaag voor uw organisatie de ideale en flexibele partner lijkt, is morgen wellicht een blok aan uw been – zelfs als u bovenstaande tips allemaal opvolgt. Denk daarom van tevoren niet alleen goed na over waar u uw data en applicaties wilt wegzetten, maar ook hoe u die indien nodig daar ook weer kunt weghalen en overzetten naar een andere cloud.
Een exit-strategie is wellicht niet het eerste waar u op dag één aan denkt, maar het is wel de meest effectieve manier om vendor lock-in te voorkomen.
Als eerste zult u de keuze voor een type cloud moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Azure, Google Cloud Platform, Amazon of OpenStack. Die laatste is in de meeste opzichten overigens compatible met Amazon wat een transitie weer eenvoudiger maakt.
Wilt u optimaal gebruikmaken van de cloud dan zult u gebruik willen maken van automation tools zoals Heat, Ansible, Terraform en technieken zoals Kubernetes om containers te draaien op uw cloud.
Hierbij is het slim om met deze tools altijd te ontwikkelen voor meerdere clouds. Dit kost vooraf weinig extra inspanning, maar levert u wel de flexibiliteit op die u zoekt. Met het oog op uw exit-strategie, maar ook simpelweg om uw applicatie dichter bij de gebruiker te brengen.
Meer weten?
Wilt u eens vrijblijvend met ons van gedachten wisselen over hoe de cloud de groei van uw organisatie kan versnellen? Neem hiervoor contact met ons op.