/ Veiligheid over de hele keten

Datum:

Bezig zijn met uw applicatie(s) en niet meer met de onderliggende infrastructuur. Dat biedt CloudVPS u met haar publieke cloud gebaseerd op OpenStack. U gebruikt wat u nodig hebt, op het moment dat u het nodig hebt, en u rekent enkel af wat u daadwerkelijk gebruikt. CloudVPS gaat echter verder dan Infrastructure-as-a-Service. Met OpenStack heeft u een volledig Software Defined Data Center (SDDC) tot uw beschikking. U kunt namelijk alle infrastructuurcomponenten zelf instellen om de IT-diensten te realiseren die aansluiten op uw behoeften. U kunt compute, storage en networking beheren via zowel de Horizon webinterface als ook de API. U kunt dus zowel handmatig als geautomatiseerd vanuit uw applicatie(s) of via de tooling uw infrastructuur beheren.

Met een VPN geen garantie op performance

Met OpenStack bent u in staat om applicatie(s) te segmenteren door een scheiding in de onderlinge netwerken te implementeren. Daarbovenop kunt u met security groups werken om af te dwingen welke servers of services met elkaar kunnen communiceren. U kunt hiermee binnen de OpenStack-omgeving een optimale beveiliging aanbrengen, maar dit blijft binnen OpenStack. Indien u vanaf uw kantoorlocaties via een veilig netwerk wilt werken of een multi-cloud strategie hanteert dan bent u al snel overgeleverd aan VPN-verbindingen. Een VPN heeft als nadeel dat deze los geïmplementeerd en beheerd moet worden. Hiervoor is dus specifieke kennis en extra tijd benodigd. Aangezien de verbinding echter over het internet gaat, is adequate performance niet gegarandeerd.

Een multi-cloud applicatieomgeving houdt doorgaans in dat de applicaties onderling, dus over de publieke clouds met elkaar moeten communiceren. Eventueel realtime waardoor een vertraging op de onderliggende verbinding direct merkbaar is in de totale applicatieketen, hetgeen een directe impact heeft op de gebruikerservaring. Dit kan hinderlijk zijn voor uw medewerkers en de gebruikers van uw applicatie. Bij webshops komt het zelfs voor dat klanten afhaken als de snelheid niet voldoet.

Een directe verbinding met elke omgeving

Met OpenStack Connect bent u in staat om een directe verbinding te leggen tussen OpenStack en elke andere omgeving. Tussen CloudVPS OpenStack en bijvoorbeeld Amazon Web Services (AWS Direct Connect) en/of Microsoft Azure (ExpressRoute). Maar ook tussen uw kantoorlocatie(s) en uw applicatie op OpenStack. Door gebruik te maken van OpenStack Connect kunt u uw verbinding veiliger maken doordat er niet direct via het publieke internet (met publieke adressen) wordt gecommuniceerd.

OpenStack Connect stelt u in staat om direct te koppelen, maar deze koppeling moet nog wel gelegd worden. Voor het daadwerkelijk koppelen van OpenStack bij CloudVPS aan de publieke clouds, zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure, is een aanvullende dienst nodig. Dit kan bijvoorbeeld met de Cloud Connect dienst van Signet, of met andere connectiviteitsdiensten. Er zijn legio mogelijkheden en wij adviseren u contact met CloudVPS op te nemen om hierover te sparren. Op uw kantoorlocatie(s) heeft u ongetwijfeld reeds Internetconnectiviteit van een provider. In veel gevallen is het redelijk eenvoudig om vanuit de bestaande verbinding(en) en de provider een koppeling naar OpenStack Connect te leggen. Onze connectiviteitexperts adviseren u hier ook graag in.

Bepaal uw requirements

OpenStack Connect is een dienst om netwerken in te koppelen. De verbinding tussen de andere publieke clouds en/of uw kantoorlocatie(s) bepalen de stabiliteit en performance. Het is daarom belangrijk dat u bij het selecteren eerst goed nagaat wat uw applicatie(s) nodig hebben. Trek tijd uit voor een goede inventarisatie en let daarbij onder andere op de verbindingen binnen uw applicatie(s), de maximale latency en de benodigde throughput. Deze inventarisatie bepaalt uw requirements op basis waarvan u een selectie kunt maken.

Als die verbinding er dan ligt dan heeft u directe toegang tot uw OpenStack-omgeving. Een soort van achterdeur. U krijgt deze ‘achterdeur’ in uw OpenStack-project als extra OpenStack-network afgeleverd. Aan dit netwerk kunt u uw applicaties koppelen en toegankelijk maken. Met dezelfde security group functionaliteiten zoals u die op alle OpenStack-networks heeft om dat nog verder te beveiligen. U stelt uw applicatie(s) aan medewerkers beschikbaar alsof deze lokaal in uw netwerk draaien. Omdat de verbindingen buiten het internet om gaan bent u zekerder van de beschikbaarheid. En u hoeft er geen tijd meer in te steken zoals dat bij en VPN-verbinding wel het geval is. Dat betekent dus geen troubleshooting en geen patches en updates meer aan uw VPN-appliance.

Wilt u meer te weten komen over OpenStack Connect? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel