/ Europese persoons- en klantgegevens mogen niet meer in Amerika worden opgeslagen

Datum:

Europese internetgebruikers hebben sinds dinsdag 6 oktober een groot probleem. Hun persoonlijke-of klantgegevens mogen niet zomaar meer op Amerikaanse servers, de cloud, worden opgeslagen. Een groot gedeelte van het Internet draait op Amerikaanse clouds zoals die van Amazon, Microsoft, Apple of Google.

Het Europese Hof van Justitie heeft een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud. Dit naar aanleiding van een rechtszaak die werd aangespannen door een Oostenrijkse Facebook gebruiker.

Facebook is als bedrijf gevestigd in Ierland, maar slaat haar gebruikersgegevens op in Amerika. Daar zijn de gegevens niet veilig, vond de Oostenrijkse Facebook gebruiker. De Ierse privacy waakhond vond dat Amerika wel veilig was, omdat de Europese Commissie dat in 2000 zo had besloten.

De Europese rechters geven aan dat dit besluit nooit had mogen worden genomen. Persoonsgegevens mogen namelijk alleen naar een land buiten de Europese Unie als de privacywet daar net zo sterk is als in Europa. In Amerika is zo een wet niet aanwezig waardoor de Amerikaanse justitie makkelijk gegevens van Europeanen of van Europese bedrijven kan bekijken wat in strijd is met de Europese wetgeving.

Zakendoen met Amerika kan en mag nog wel maar elk Europees bedrijf moet nu zelf afspraken maken met de Amerikaanse cloud bedrijven als Google en Microsoft zodat de privacy van hun klanten toch beschermd is.

Europeanen mogen nog wel gebruik maken van Europese servers van Europese dochters van Amerikaanse bedrijven. Maar ook daar is het de vraag hoe lang dat nog mogelijk is. In Amerika loopt een rechtszaak waarbij justitie heeft gezegd: 'als wij Europese gegevens van Microsoft willen, moeten ze die maar ophalen bij Microsoft Europa. Europese regels of niet,  je bent een Amerikaans bedrijf'. Een eerste rechter in Amerika heeft dat al toegewezen in een vonnis maar er loopt een hoger beroep.

Burgers en Bedrijven die gebruikmaken van clouddiensten die fysiek in Amerika staan, zullen op zoek moeten gaan naar Europese oplossingen. Als een webshop zijn klantgegevens bijvoorbeeld via een externe clouddienst in Amerika opslaat, zal dat vanaf nu anders moeten. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid in dat geval bij de webshop.

Wil je als Europese gebruiker of bedrijf zeker zijn dat je klantgegevens voldoen aan de Europese wetgeving zorg er dan voor dat de gegevens worden opgeslagen bij een Europese Cloud leverancier zoals CloudVPS. Op deze manier weet u zeker dat uw data en klantgegevens in Europa of Nederland staan en volledig compliant is met de Europese en dus ook de Nederlandse wetgeving.

Bronnen:

nu.nl 

Telegraaf​
 

Deel dit artikel