/ De vrijheid van Openstack

Datum:

Zelfbediening in de cloud

‘OpenStack’. Het klinkt natuurlijk erg goed, maar wat is het nu eigenlijk? En misschien nog belangrijker: wat kan er mee en waarom zou u ervoor kiezen in plaats van voor een traditionele cloudoplossing? Tijdens de partnerbijeenkomst ‘The Future Decrypted’ op 5 oktober in Rotterdam gaf CloudVPS uitvoerige tekst en uitleg, die we hier graag met u delen.

OpenStack is open

Wij kunnen ons voorstellen dat soms door de bomen het bos niet meer te zien is. Het wemelt immers van de cloudoplossingen – welke is voor u de beste? Natuurlijk kent u Azure en Amazon, maar passen clouddiensten zoals OpenStack wellicht ook in uw omgeving en in de (private) cloudoplossing die u zoekt? Tijdens de partnerbijeenkomst van CloudVPS wordt duidelijk dat OpenStack vooral vrijheid biedt. Want dankzij OpenStack kunt u gewoon schakelen tussen de partijen die voor u het juiste aanbod hebben. Dit vermijdt vendor lock-in: bij meer gesloten providers zoals Azure of Amazon is het bijvoorbeeld veel moeilijker als u ooit nog wat wil gaan verhuizen of combineren met het aanbod van derde partijen. Kijk - dat is nog eens open!

OpenStack koppelt vraag en aanbod

Maar nu weet u nog niet waarom u voor OpenStack als technologie zou moeten kiezen in plaats van voor een andere ‘open’ technologie. In de partnerbijeenkomst komt Shashi Dahal aan het woord. Shashi is dé expert op het gebied van OpenStack. Hij vertelt, vol passie, dat OpenStack volgens hem de cloudtechnologie van de toekomst is, omdat hij bestaat uit een snel groeiende verzameling open source cloudcomponenten met steun van grote namen zoals HP, Cisco, Red Hat, IBM en VMware. Daardoor biedt CloudVPS OpenStack bouwstenen zoals Nova, Neutron, Swift, Cinder, Keystone en Glance. Allemaal bouwstenen die u kunt gebruiken in een Linux- en Windows-omgeving – maar dat hóeft niet. En in de toekomst volgen nog meer mogelijkheden van OpenStack, zoals Database As A Service, Load Balancing As A Service, VPN As A Service…

OpenStack biedt cloud orchestration

Cloud orchestration is, met het groeien van de mogelijkheden en smaken cloudoplossingen, van steeds groter belang. Met cloud orchestration kunnen de verschillende clouds worden aangestuurd zodat er gekozen kan worden voor de optimale vorm, passend bij de workload. De cloud orchestration van CloudVPS bevat desgewenst ook OpenStack, dat onder andere het automatisch opschalen en dergelijke sterk vereenvoudigt.

OpenStack is pay per use

Het afrekenmodel van OpenStack is pay per use. Dat geeft u de flexibiliteit op schalen als u het nodig heeft en weer te downgraden als uw project is afgerond. Partijen zoals Walmart maken met name om die reden gebruik van OpenStack. Want voor het overige is OpenStack reeds een proven technology.

OpenStack vraagt om partnership

Gedurende de middag werd duidelijk hoe belangrijk het indirecte kanaal (resellers en partners) is voor de groei van CloudVPS. Begin 2017 zal een nieuw partnerprogramma worden geïntroduceerd, dat moet zorgen voor een snellere en intensievere samenwerking met het indirecte kanaal. Het verschil met het huidige programma is vooral dat, waar het huidige programma meer een beloningsprogramma is, het nieuwe wordt uitgebreid met kennisdeling, gerichte innovaties voor het indirecte kanaal en mogelijkheid tot co-creatie. Interessant is ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld samen marketingcampagnes te doen, of round tables voor CIO’s. Zo doet het nieuwe programma meer recht aan alle verschillende soorten partners.

Partners kunnen kiezen uit drie vormen van partnership: Registered, Select of Premier. Registered staat voor elkaar leren kennen en ervaring opdoen, Select is gericht op samen groeien en Premier staat voor een strategische samenwerking. Bij elke samenwerkingsvorm gaat het er uiteindelijk om elkaar te versterken zodat het geheel groter wordt dan de som der delen.

De techniek van OpenStack

Voor wie meer wil weten over de techniek en hoe OpenStack te gebruiken, komt er een vervolgsessie in november waarin meer de diepte in wordt gegaan en waarin we binnen een demo omgeving zullen experimenteren op basis van onze praktijk.

Deel dit artikel