Vraag ons naar de toekomst van cloudcomputing en je hoort zeker iets over orkestratie. Dat moet het antwoord zijn op de vraag hoe je een allesomvattend overzicht houdt over het steeds complexer wordende hybride-cloudlandschap. En zelfredzaamheid, nog zo’n begrip waarvoor we een grotere rol zien weggelegd in de nabije toekomst. Natuurlijk wil je je als cloudspecialist dienstverlenend opstellen, en voor complexe vraagstukken zitten we dan ook graag met klanten om de tafel. Nieuwe technologie in cloudplatforms maakt het echter mogelijk om ze veel meer vrijheid te bieden. De dienstverlener wordt dan meer een coach.
Bij dit alles is samenwerken sowieso het sleutelwoord. Want door kennis en ervaring van verschillende partijen te combineren, ontstaan de beste oplossingen.
Pionier in hart en nieren
Toen een aantal gepassioneerde technici met jarenlange hosting- en internetervaring in 2006 CloudVPS – destijds XLS Hosting – oprichtten, konden ze natuurlijk met geen mogelijkheid voorzien hoe de cloudmarkt zich in de jaren erna zou ontwikkelen. CloudVPS is een pionier in hart en nieren en ontwikkelde toen als eerste in Nederland een publieke cloud op basis van OpenStack.
De koers die het bedrijf op dat moment inzette, blijkt nog altijd de juiste. OpenStack is inmiddels volwassen geworden en we hebben in de loop der jaren veel meer kennis ontwikkeld. Nu is het tijd om in te zetten op de volgende generatie OpenStack en op de volgende generatie publieke-clouddienstverlening. Maar wat maakt onze strategie zo bijzonder? En welke rol spelen klanten in ons onderscheidend vermogen?
Door samen te ontwikkelen, kom je tot een beter resultaat
Buy & build, dat was de basis voor de strategie van IT-Ernity, de groep waar CloudVPS onderdeel van is. IT-Ernity kocht spelers met een verscheidenheid aan expertises op. De organisatie groeide hierdoor snel en bediende de hele breedte van de markt: van grote corporates tot en met de kleine mkb’s. Het feit dat de organisatie door deze buy & build-strategie zoveel verschillende expertises had, bleek al snel zijn kracht. En CloudVPS groeide mee. Want de markt die op dat moment vooral om shared hosting draaide, raakte verzadigd: alleen de prijsvechters en grotere, in shared hosting gespecialiseerde spelers bleven uiteindelijk over. Wat ons in dit landschap bijzonder maakten, was dat we (potentiële) klanten heel veel opties te bieden hadden. De vraag was alleen: hoe doen we dat? En zo begon de zoektocht naar het volgende-generatie cloudplatform.
De mensen achter CloudVPS waren – en zijn nog steeds – groot aanhangers van open source, vanuit de overtuiging dat je door sámen iets te ontwikkelen tot een beter product komt. Daarom besloten we de focus te leggen op een zelfontwikkeld cloudplatform, gebaseerd op OpenStack. De OpenStack-technologie was destijds nog helemaal niet zover ontwikkeld: er ontbraken essentiële zaken en de community was relatief jong. We zagen hier dan ook een gat in de markt. Door heel veel kennis en ontwikkeling toe te voegen aan het OpenStack-platform van toen maakten we het geschikt om als publieke cloud in te zetten.
Multicloud zonder de controle te verliezen
Het vizier van CloudVPS is nu gericht op de toekomst. Want in de markt is momenteel goed te merken, dat er nieuwe vraagstukken ontstaan. Organisaties selecteren de juiste cloud voor hun applicaties en workloads op basis van wensen, eisen en toepassing, waardoor ze vaak uitkomen bij verschillende cloudproviders voor delen van hun totale IT-landschap. Hoe ga je nu om met zo’n multicloudstrategie en hoe houd je de controle over bijvoorbeeld de beveiliging van het IT-landschap?
En ook andere ontwikkelingen zorgen voor vragen. Zo willen bedrijven zich bijvoorbeeld steeds minder bezig houden met de onderliggende cloudinfrastructuur, maar juist met dienstverlening, zowel naar hun klanten als naar hun interne organisatie. Bovendien leiden nieuwe technologieën, zoals containerisatie, IoT en artificial intelligence tot vragen met betrekking tot beheer. Hoe houd je je middleware up-to-date? Hoe waarborg je de continuïteit? En hoe zit het met data: waar wordt deze opgeslagen en wie kan erbij? Ook met het oog op de GDPR zijn dat zeer relevante vragen.
Het antwoord op dergelijke nieuwe vraagstukken ligt volgens ons in orkestratie. Door automatisering, maar ook door het creëren van een single pane of glass, oftewel: één totaaloverzicht van het gehele IT-landschap.
Een volledige multicloud bedienen vanuit één omgeving
We spelen in op de toenemende behoefte aan orkestratie met NextVPS en de nieuwe portal. Deze portal voorziet in alle functionaliteiten die nodig zijn voor volledige self-service controle over de VPS-op-OpenStack-diensten.
We blijven de portal continu ontwikkelen met als doel om klanten zelfredzaam te maken. Uiteindelijk moeten klanten via de portal ook de controle krijgen over diensten van andere cloudproviders. En dan gaat het niet alleen over de technologie, maar juist ook over de administratieve kant, zoals inzicht in account-, authenticatie-, verbruik- en facturatiegegevens. Zo ontstaat de mogelijkheid een volledige multicloud gemakkelijk te bedienen vanuit één omgeving.
Niet op de stoel van de klant, maar samen aan tafel
Maar zoals gezegd is het niet voor iedereen mogelijk om kennis en expertise van álle technieken en technische ontwikkelingen in huis te hebben. Terwijl het – als je het pad naar vernieuwing binnen je organisatie moet plaveien – wel zo fijn is om een sparringpartner te hebben. We kunnen leunen op de ervaring met vraagstukken van vele andere klanten en zo fungeren als klankbord en volwaardige partner. Met ruim tachtig engineers in dienst is er altijd wel iemand die een soortgelijk vraagstuk heeft behandeld als waar een klant tegenaan loopt. Daarnaast organiseren we whiteboardsessies met klanten, waarin volop ruimte is voor specifiek en gericht advies. Developers willen bijvoorbeeld weten hoe makkelijk het is om een nieuwe versie van een applicatie met één druk op de knop te lanceren – en dit continu, soms meerdere keren per dag. Systeembeheerders daarentegen zijn bijvoorbeeld benieuwd hoe ze een veelvoud van servers – en wellicht ook wel bij diverse cloudpartijen – goed onder beheer krijgen en kunnen voldoen aan de security- en compliance-eisen vanuit de organisatie. Alles om klanten te helpen OpenStack efficiënter in te zetten en te gebruiken, en zo verder te ontwikkelen en te groeien – of dat nu met babystapjes of zevenmijlslaarzen gaat.
Dat wil echter niet zeggen dat we op de stoel van de klant gaan zitten om te zeggen: zó moet het. We willen juist samen om de tafel om erachter te komen waar daadwerkelijk de behoeften van de klant liggen. Vaak ligt de focus in gesprekken met cloudproviders op de technische requirements, terwijl veel interessanter is waar de business uiteindelijk mee geholpen is. Waar staat de organisatie nu en waar gaat ze naartoe? Dan is het zaak niet alleen stil te staan bij de requirements van vandaag, maar ook bij die van morgen. En alleen door samen dit grondige vooronderzoek te doorlopen, kom je tot een succesvolle oplossing. We hebben dé waarheid immers ook niet in pacht.
Om dezelfde reden betrekken we klanten bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten aan de hand van bètatesten. Innovatie is niet altijd makkelijk. Een frisse blik, afkomstig van zowel uitvoerend medewerkers als meer strategische managers, kan dan wonderen doen. Zij kunnen immers heel gericht aangeven wat ze zoeken en hoe zij van een oplossing gebruik willen maken. Zo’n aanpak levert weliswaar een langer proces op, maar zorgt uiteindelijk wel voor een beter product, aansluitend bij wat klanten nodig hebben.