/ CloudVPS lanceert DirectAdmin op OpenStack!

Datum:

Een lang gekoesterde wens van veel van onze klanten is gebruik maken van DirectAdmin op ons OpenStack platform. Nu ons nieuwe OpenStack Mirantis platform gelanceerd is en net zo high-available is als ons zeer betrouwbare Xen VPS platform, waar DirectAdmin al jaren beschikbaar is, is het ook tijd om dit controlpanel aan te gaan bieden op het hypermoderne high-available OpenStack platform.

De afgelopen tijd hebben onze mensen hard gewerkt aan het ontwikkelen van het image voor OpenStack. Na veel en grondig testen staat dit image vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen in OpenStack, uit te rollen via Horizon en de command line.

In dit artikel gaan we in op DirectAdmin op OpenStack, gezien er een aantal zaken anders zijn dan op ons Xen VPS platform. Er moet namelijk het volgende gebeuren:

  • Licentie aanvragen
  • Ophalen admin wachtwoord
  • Licentie activeren

Uitrollen via Horizon

Via Horizon kunt u zoals u gewend bent een instance uitrollen. Voor DirectAdmin kiest u dit image als bron (image) tijdens het uitrollen.

U moet een SSH key kiezen bij het uitrollen, deze heeft u na opleveren nodig om uw wachtwoord op te halen.

U moet een direct-attached IP uit het ‘net-public’ netwerk kiezen. DirectAdmin werkt in verband met licentie redenen niet met een intern netwerk of floating IP.

Zorg dat u in uw security group rekening houdt met het toestaan van poort ‘tcp/2222’, de beheer interface van DirectAdmin. Sta deze poort alleen toe vanaf uw eigen IP en IP’s waar vanaf u DirectAdmin verwacht te gaan beheren. Zo maakt u het moeilijker voor derden om toegang te krijgen dmv. het brute-forcen van DirectAdmin.

Voor meer informatie omtrent het uitrollen en SSH keys via Horizon, zie onze handleiding: https://www.cloudvps.nl/openstack/openstack-getting-started

Licentie aanvragen

Nadat de instance aangemaakt is moet u eerst een licentie aanvragen voordat DirectAdmin zal functioneren. Als u naar het IP adres van de instance navigeert via uw webbrowser vindt u instructies en een link om (per mail) direct een licentie aan te vragen. U ontvangt van ons een License ID welke u kunt gebruiken om DirectAdmin te activeren.

U kunt ook handmatig een mail naar sales@cloudvps.nl sturen met als onderwerp ‘Losse DirectAdmin licentie’, waarbij u het IP adres en het UUID van de server vermeldt.

Deze licentie is een los product, gebonden aan het IP van de instance. Deze licentie wordt niet automatisch opgezegd als u de instance verwijderd en wordt per maand gefactureerd (niet per uur zoals andere OpenStack producten). U moet deze licentie zelf los opzeggen per email.

Ophalen admin wachtwoord via Horizon

Nadat u via Horizon de instance uitgerold heeft met DirectAdmin en een licentie heeft geinstalleerd moet u het wachtwoord voor de ‘admin’ user ophalen via Horizon.

Via Horizon opent u via ‘Compute -> Instances’ de instance. Via het menu rechtsboven kiest u ‘Retreive Password’.

In het volgende venster kiest u de SSH key die gebruikt is voor het uitrollen via de knop ‘Browse’. U moet uw private key kiezen. Dit is een proces wat lokaal in uw browser uitgevoerd wordt, wij krijgen de private key niet te zien.

Indien uw private key een wachtwoord heeft moet u de key omzetten naar een key zonder wachtwoord. Hiet is anders niet mogelijk een password te decrypten.

Na het kiezen van de private key kiest u de knop ‘Decrypt Password’. Het wachtwoord verschijnt dan, hiermee kunt u inloggen via de DirectAdmin interface.

Licentie installeren

Nadat u van ons de licentie ontvangen heeft logt u in als root via SSH. U wordt dan gevraagd om de licentie:

Vul deze in, daarna kunt u inloggen via http://server-ip:2222 met username admin en het password wat u opgehaald heeft.

Als u niks invult en op ENTER drukt komt u in de gewone shell omgeving terecht. Zolang er geen licentie op de server zit wordt u bij elke inlog gevraagd om de licentie in te voeren. Zo kunt u ook servers clonen en daarna licenseren.

Deel dit artikel