« Object Store

CloudVPS Object Store Introductie

Achtergrond

Object stores zijn ideaal voor het opslaan en ophalen van files voor applicaties en websites. Na opslag kan deze data kan via een API, URL of een GUI client.

Onze object store is gebaseerd op OpenStack Swift. OpenStack is een open source cloud platform met een enorm momentum. Wij zullen OpenStack voor steeds meer toepassingen gaan gebruiken. Eén van de voordelen hiervan is dat de OpenStack API gebruikt kan worden om deze toepassingen aan te sturen.

De meest bekende Object store op dit moment is Amazon S3. De CloudVPS object store gebruikt een open API, is significant goedkoper en valt niet onder de US Patriot Act. Dit laatste betekent dat onze object store gebruikt kan worden voor het opslaan van privacy gevoelige data. Lees hier meer over de voordelen van de CloudVPS Object Store: https://www.cloudvps.nl/vps-hosting/object-store

Facturatie

De kosten worden maandelijks berekend op basis van het daadwerkelijk gebruik van opslagruimte, API requests en uitgaand verkeer. Lees hier meer over de kosten: https://www.cloudvps.nl/klantenservice/knowledge-base/kosten-en-facturatie-object-store/ Meer informatie over de facturatie en contractsvoorwaarden: https://www.cloudvps.com/community/knowledge-base/commercial-faq/

Garanties

Bestanden die in de object store worden opgeslagen worden altijd op drie verschillende systemen opgeslagen die op minstens twee fysiek gescheiden lokaties staan.  Dit biedt bescherming tegen uitval van hardware.  Een object store biedt daarentegen geen bescherming tegen onoordeelkundig gebruik; als een object gewist wordt door een fout van de gebruiker is dit niet meer terug te halen.  Het is daarom nog steeds aanbevolen om backups te maken van belangrijke data.

Object Store Interface

In de CloudVPS interface is een sectie voor de CloudVPS Object Store vinden. Hier kunt u informatie over het gebruik van de object store vinden alsmede informatie over de inhoud van containers. Tevens kunt u hier S3 tokens aanmaken.

Amazon S3 compatibiliteit

Amazon S3 is de meest gebruikte eerste generatie object store en veel partijen die nu naar een alternatief op zoek zijn werken hier op dit moment mee. Om deze klanten te helpen om onze object store snel te gaan gebruiken hebben wij een emulatie van de S3 API ontwikkeld. Lees hier meer: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/s3-emulatie/

GUI Clients

Er zijn verschillende clients beschikbaar die als GUI voor onze object store kunnen dienen. Lees hier meer: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/object-store-gui-clients/

Interfacen met de object store via uw browser

Bij de CloudVPS Object Store kunt u gemakkelijk via uw browser de inhoud van uw object store zien en objecten downloaden. Lees meer op ons blog: https://www.cloudvps.nl/blog/beheer-de-cloudvps-object-store-via-uw-browser-met-static-web/.

Structuur en definities

Bij de aanvraag van de object store zult u de volgende zaken ontvangen:

• een gebruikersnaam
  • een wachtwoord
  • een project id en naam

Projecten en Containers
Een object store is altijd gealloceerd aan een eigen uniek project. Projecten worden gebruikt om resources te groeperen binnen OpenStack. U kunt projecten gebruiken om onderscheid te maken tussen een test- en productieomgeving, of tussen verschillende websites en klanten. Objecten die opgeslagen worden binnen een project zijn niet te bereiken vanuit andere projecten.

Object store producten zullen apart op een factuur verschijnen. Projecten worden 'tenants' genoemd in oudere versies van OpenStack. Deze terms wordt binnen de API soms nog gebruikt.

Uw files (objecten) worden bewaard in containers die onder een bepaald project vallen. Containers kunnen vergeleken worden met mappen in een file systeem, het enige verschil is dat object store containers geen andere containers kan bevatten. Containers kunnen prive zijn, waarbij authenticatie nodig is om toegang te verkrijgen, of publiek zodat objecten gemakkelijk te benaderen zijn via een URL bijvoorbeeld.

Users
Users kunnen worden gebruikt om in te loggen op de API en de interface. Een user wordt aan één of meerdere projecten toegewezen en zal een bepaalde rol krijgen. In de CloudVPS Object Store context hebben gebruikers de 'swiftoperator' rol, dit betekent dat ze alles kunnen binnen een gegeven project.

Uw CloudVPS Interface hoofdaccount zal automatisch de swiftoperator rol hebben binnen alle beschikbare projecten/object stores. Het is mogelijk om alleen uw hoofdaccount als user voor een project te gebruiken. Voor security redenen raden wij echter aan om een aparte user voor elk project aan te maken om te gebruiken voor de API in website of applicatie code.

Een nieuwe user kan worden gecreërd als een nieuwe object store besteld wordt of door contact op nemen met CloudVPS support. Deze functionaliteit zal binnenkort beschikbaar komen via de interface.

URL
De domeinnaam van de CloudVPS Object Store is objectstore.eu.

API documentatie / Quickstart

De meeste interactie met de CloudVPS Object Store zal door middel van een API plaatsvinden. De Openstack Swift API is hier beschreven: http://docs.openstack.org/api/openstack-object-storage/1.0/content/.

Wij hebben een QuickStart gemaakt die het u toestaat snel bekend te worden met de methoden en mogelijkheden van de CloudVPS Object Store: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/cloudvps-object-store-quickstart/

Informatie over het authenticeren tegen OpenStack kan hier gevonden worden: https://www.cloudvps.com/community/knowledge-base/using-your-own-domain-name/

Development en applicatie documentatie

Wij hebben samen met onze klanten documentatie geproduceerd om de CloudVPS Object Store te gebruiken voor een aantal populaire libraries en programmeertalen: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/category/object-store-dev-docs. Voor een aantal programmeertalen zijn er API libraries / Software Development Kits (SDKs) beschikbaar voor OpenStack: https://wiki.openstack.org/wiki/SDKs.

Hiernaast produceren wij samen met onze klanten en partners documentatie om de CloudVPS Object Store te gebruiken in combinatie met populaire applicaties: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/category/object-store-s3-emulatie

Geavanceerde functies

Documentatie over geavanceerde functies kan hier worden gevonden: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/category/object-store-functie-docs

Beperkingen

Grote objecten kunnen het beste niet in 1 keer worden geupload, maar in losse segmenten. Vanaf circa 250 MB zult u betere performance zien als u uw objecten segmenteert. Dit kunt u doen met large object support. Zie ook: http://docs.openstack.org/developer/swift/overview_large_objects.html.

De maximale grootte van ekelvoudige objecten is 5GB. Er zijn geen beperkingen aan de omvang van gesegmenteerde objecten, het aantal containers of aan het aantal objecten per container.