« Backup & Snapshots

CloudVPS backup oplossingen

De harde schijf-data van onze traditionele virtuele servers wordt bewaard op een SAN met de schijven in RAID opstelling en hot-swappable schijven die klaar staan om het werk van andere disken over te nemen. The data on our OpenStack virtual servers is stored four times by our ZFS based system. Dit betekent dat de huidige staat van uw VPS erg veilig is. Desalnietemin raden wij het aan om catastrophe risico's af te dekken door een backup van uw data binnen een ander datacentrum te bewaren.

Het is ook mogelijk dat u terug zou willen naar een eerdere staat van de data als de huidige versie op de een of andere manier gecorrumpeerd raakt, bijvoorbeeld door een menselijke fout. U zult moeten bepalen welke backup methode voor u het meest geschikt is.

Backup methodes

Als u backups wilt maken van uw virtuele server dan zijn er verschillende methodes om dit te doen. U kunt uw backups via uw control-panel laten maken of via een ander programma of protocol zoals rsync of sftp. Om gemakkelijk rsync backups op te kunnen zetten bieden wij het CloudVPS Backup Script.

Deze backups moeten vervolgens op een externe locatie bewaard worden. CloudVPS biedt hiervoor het CloudVPS Backup Account aan, dit is backupruimte op een redundante SAN die zich in een apart datacenter bevindt.

Voor Linux servers bieden wij het Backup to Object Store programma om backups in onze zeer redundante en goedkope CloudVPS Object Store op te slaan. Dit is op dit moment de aanbevolen methode voor Linux server backups.

Voor traditionele Linux VPSen kunt u als alternatief ons snapshot product gebruiken om dagelijkse snapshot backups te verzorgen. U kunt ook snapshots van Volumes nemen op ons OpenStack platform. Met een snapshot maakt u een perfecte kopie van de gehele harde schijf. De data wordt echter wel op de storage machine bewaard waar ook uw harde schijf data staat.

Backup Snapshots versus CloudVPS Backup Account

Zelfs als u snapshotting nodig heeft om op een gemakkelijke manier een backup van de hele VPS terug te zetten dan raden wij altijd een backup naar een andere datacentrum aan, dit is de enige manier om u tegen catastrofale gebeurtenissen te beschermen.

Hieronder worden de twee backup methodes vergeleken.

Reguliere backups
  • Opzetten: Moet via het control panel of apart backup software opgezet worden.
  • Maatwerk: Frequentie, bewaartermijn en de directories zijn zeer flexibel in te richten.
  • Onderhouden: de klant of CloudVPS (bij SLA 2) moeten op ruimte waarschuwingen letten.
  • Terugzetten: meer werk voor de hele virtule server maar het is makkelijker individuele bestanden etc. terug te halen.
  • Locatie: Een aparte backup infrastructuur in een ander datacentrum.
  • Backup tijd: kunt u zelf bepalen.
Backup Snapshot
  • Opzetten: Zeer makkelijk.
  • Maatwerk: geen flexibiliteit om frequente etc te bepalen
  • Onderhouden: u heeft altijd minstens 7 backup snapshots beschikbaar
  • Terugzetten: zeer makkelijk voor de hele VPS maar moeilijker om individuele bestanden en accounts terug te halen.
  • Locatie: De SAN waar de data van uw virtuele server ook op draait.
  • Backup tijd: het programma neemt op een random moment gedurende de dag een snapshot.
  • Maximum grootte: de maximum grootte voor traditionele VPS snapshots is op dit moment 80G.