IPv6 op OpenStack 2 / NextVPS

Op NextVPS en OpenStack 2 is IPv6 beschikbaar, echter is handmatige configuratie vereist. Onze implementatie is geen dual-stack implementatie per interface. Dat betekent dat u geen IPv4 en IPv6 adres op dezelfde interface krijgt. Als u een IPv6-only instance aanmaakt dan werkt alles automatisch. Als u naast een IPv4 adres ook een IPv6 adres koppelt, dan heeft u een extra netwerkinterface gekoppeld (eth1 meestal) die los geconfigureerd moet worden. Uw instance is na het configureren zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar. U kunt met deze opzet ook IPv6 only instances aanmaken, dan betaalt u ook niet voor het IPv4 adres. Als u een ander OS dan onderstaande voorbeelden gebruikt, is het van belang geen SLAAC maar DHCPv6 te gebruiken.

Onder Ubuntu en Debian past u het volgende bestand aan:

vim /etc/network/interfaces

En plaatst u onder de bestaande interfaces het volgende:

auto eth1
iface eth1 inet6 dhcp

Waarbij "eth1" de interface met het IPv6 adres is. Standaard staat hier "inet6 auto", maar er wordt helaas geen SLAAC gebruikt in OpenStack 2, maar DHCPv6.

Voor Ubuntu 14.04 is door een issue een andere werkwijze nodig. Hier moet 1 regel extra bij:

auto eth1
​iface eth1 inet6 dhcp
post-up sysctl net.ipv6.conf.eth1.accept_ra=1

Let op dat bij de post up regel het eth nummer gelijk moet zijn aan de interface (dus eth2, 3 etc)

Voor Debian 8 is door meerdere issues een andere werkwijze nodig. Pas het bestand als volgt aan:

auto eth1
iface eth1 inet dhcp
    post-up sleep 2
iface eth1 inet6 dhcp

Op CentOS / Red Hat past u het volgende bestand aan:

vim /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1

Waarbij "eth1" de interface met het IPv6 adres is en plaatst u het volgende:

DEVICE="eth1"
BOOTPROTO=none
NM_CONTROLLED="no"
PERSISTENT_DHCLIENT=1
ONBOOT="yes"
TYPE=Ethernet
DEFROUTE=yes
PEERDNS=yes
PEERROUTES=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=no
IPV6_FORCE_ACCEPT_RA=yes
DHCPV6C=yes
IPV6_DEFROUTE=yes
IPV6_PEERDNS=yes
IPV6_PEERROUTES=yes
IPV6_FAILURE_FATAL=yes
NAME="eth1"

Waarbij "eth1" de interface met het IPv6 adres is.

Bij Centos 6 moet U nog 1 regel toevoegen aan deze configuratie:

IPV6_DEFAULTGW=fe80::1%eth1

Na een herstart van de instance, wordt het IPv6 adres automatisch toegewezen.

U krijgt van de DHCP server op de IPv6 interface ook altijd een IPv4 adres in de 169.254.x.x range, dit is zodat de OpenStack Metadata service ook bereikbaar is indien u alleen een IPv6 interface heeft.

Indien u handmatig DNS-servers wilt instellen kunt u onze IPv6 resolvers gebruiken. Deze servers werken alleen in ons netwerk:

2a02:348:29:5c07::1 # IPv4: 79.170.92.7
2a02:348:28:cf35::1 # IPv4: 194.60.207.53
2a02:348:28:cf34::1 # IPv4: 194.60.207.52