IP migreren van OpenStack 1 naar OpenStack 2

Wanneer u een instance wil migreren van onze OpenStack 1.0 naar OpenStack 2.0 omgeving is het ook mogelijk om uw IP-adres mee te migreren naar de nieuwe omgeving. De procedure hieronder beschrijft het proces en welke stappen u dient te ondernemen om een IP-adres te verhuizen naar ons nieuwe OpenStack 2.0 platform.

Voor het migreren van een IP naar OpenStack 2.0 dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

• U heeft een project in OpenStack 1.0
  • U heeft een project in OpenStack 2.0
  • Beide projecten hebben dezelfde CloudVPS “handle” (bijvoorbeeld BXX000035)
  • U heeft een instance, poort of floating IP in OpenStack 1.0
  • U heeft een instance op een intern netwerk in OpenStack 2.0

Aanvullende informatie:

• Wanneer u een IP heeft gemigreerd naar OpenStack 2.0 kunt u uw ip terug migreren naar OpenStack 1.0 zolang de oude instance in OpenStack 1.0 nog aanwezig is en het ip aan de oude instance attached. Wanneer u in OpenStack 1.0 uw instance heeft verwijderd / het ip detached,  heeft u geen mogelijkheden meer om terug te migreren.
  • U heeft de mogelijkheid om in uw OpenStack omgevingen images van instances te Downloaden en weer te uploaden zodat u uw instances eenvoudig kunt migreren. U kunt hiervoor de onderstaande handleiding volgen.

https://www.cloudvps.nl/helpcenter/openstack-faq/openstack-images/downloaden-van-een-openstack-snapshot-image

Configureren instance OpenStack 2.0

Om binnen de OpenStack 2.0 omgeving uw oude IP-adres uit OpenStack 1.0 te gebruiken heeft u een instance nodig, gekoppeld aan een intern netwerk uit een private netwerk range 192.168.0.0/18, 172.16.0.0/12 of 10.0.0.0/8. Hierop zal later het IP aan worden gekoppeld middels een floating IP.

Hieronder staat de stappen beschreven hoe u een instance opzet binnen OpenStack 2.0

• Selecteer in het linker menu Compute -> Instances
  • Selecteer vervolgens op "Launch Instance"
  • Geef een "Instance Name" op en Selecteer "Next"
  • Geef bij Source als Boot Source "Image", selecteer het image naar keuze en klik op "Next"
  • Selecteer bij "Flavor" een systeem dat past bij de specificaties van uw wensen
  • Koppel een INTERN netwerk aan het instance
  • Selecteer bij "KeyPair" uw key welke u gebruikt om in te loggen op uw instance
  • De overige stappen zijn niet van belang, klik op "Launch instance"

U kunt ook gebruiken maken van de OpenStack CLI toolkit

openstack server create --image "Ubuntu 16.04 (LTS)" --flavor 1001 --security-group "allow-all" --key-name "<<your-ssh-key>>" --nic net-id=<<your-private-net>> instance-name

Configureer de Metadata van het OpenStack 2.0 instance

De metadata keys zorgen ervoor dat er op de achtergrond een proces gaat lopen dat alle netwerkinstellingen automatisch goed zet voor uw configuratie. Om dit proces in gang te zetten is het noodzakelijk dat u de metadata aanpast en configureert op de OpenStack 2.0 omgeving.

Volg hiervoor de onderstaande stappen

• Log in op de Horizon Interface
  • Selecteer in het linker menu Compute -> Instances
  • Selecteer vervolgens rechts bij de instance welke het IP moet overnemen uit OpenStack 1.0 rechts vanuit het scrol down menu de optie "UPDATE METADATA"
  • Selecteer nu vervolgens de Optie uit "Provider platform options" en daarna "HA floating IP

U treft nu 3 opties welke u kunt configureren

• "Internal VIP" (ha_vip_address)
  • "Floating IP adressess" (ha_floatingips)
  • "Trigger platform confdeiguration" (ha_execution)

De eerste metadata key, ha_vip_address, heeft u voor het meenemen van een IP adres niet nodig en kunt u verder negeren.

De tweede metadata key, ha_floatingips, hier vult u het IP adres in uit de OpenStack classic omgeving, dat u wil verhuizen naar de instance binnen uw OpenStack 2.0 omgeving.

De derde metadata key, ha_execution, zal een her configuratie triggeren wanneer deze op true staat. U kunt deze herkennen aan de checkbox welke gemarkeerd zal zijn als deze is ingeschakeld. Houd u er rekening mee dat vanaf het moment dat u deze key op true configureert uw IP- adres zal worden omgezet en dit proces onomkeerbaar is. Deze key wordt iedere minuut gecontroleerd

U kunt ook gebruik maken van de OpenStack CLI met het volgende commando

openstack server set [UUID-OpenStack2-Instance]  --property ha_execution=true  --property ha_floatingips=[IP-ADDRESS]

U kunt zelf controleren of de migratie van uw IP correct is getriggerd door ons platform door de key ha_execution na afloop te controleren op de volgende kenmerken.

- Een timestamp indien de update goed is gegaan
- Feedback over de foutmelding wanneer de update niet goed is gegaan.