Ubuntu 18.04 DNS Fix

Bij Ubuntu 18.04 kan het zijn dat u problemen ervaart met dns resolving waarbij dns requests verloren raken. Door een probleem met systemd-resolved lokale dns server kan het voorkomen dat sommige dns requests niet altijd worden afgehandeld met als gevolg dat systemd-resolved geen dns informatie terug stuurt. Dit kan impact maken op de performance van uw applicaties en het algehele functioneren van uw systeem.

Met behulp van de onderstaande uitleg kunt u identificeren of uw ubuntu installatie geraakt is met deze bug.

• Log eerst in op uw instance met behulp van ssh
  • Bekijk nu uw resolv.conf configuratie
cat  /etc/resolv.conf

Wanneer u de onderstaande outvoer terug krijgt maakt u gebruik van de niet goed werkende lokale dns oplossing.

# This file is managed by man:systemd-resolved(8). Do not edit.
#
# This is a dynamic resolv.conf file for connecting local clients to the
# internal DNS stub resolver of systemd-resolved. This file lists all
# configured search domains.
#
# Run "systemd-resolve --status" to see details about the uplink DNS servers
# currently in use.
#
# Third party programs must not access this file directly, but only through the
# symlink at /etc/resolv.conf. To manage man:resolv.conf(5) in a different way,
# replace this symlink by a static file or a different symlink.
#
# See man:systemd-resolved.service(8) for details about the supported modes of
# operation for /etc/resolv.conf.

nameserver 127.0.0.53
search ams.resource.cloud

U kunt het probleem valideren met de onderstaande test. Voer hiervoor het onderstaande commando uit vanaf de command line.

for SEQ in {1..250}; do echo -n '.' && curl -s http://ipv4.download.thinkbroadband.com/5MB.zip >/dev/null || echo $(date) "mislukt tijdens take ${SEQ}"; done ; echo 'klaar'

Wanneer u mislukt meldingen krijgt bij de bovenstaande test en/of u heeft kunnen valideren dat uw resolv.conf gebruik maakt van de niet goed werkende lokale dns kunt u de onderstaande oplossing toepassen.

• Enable systemd-resolved
systemctl enable systemd-resolved
  • Verwijder de oude resolv configuratie
rm /etc/resolv.conf
  • Maak een nieuwe snellink aan en koppel /etc/resolv.conf aan /run/systemd/resolve/resolv.conf
ln -s /run/systemd/resolve/resolv.conf /etc/resolv.conf
  • Controlleer de inhoud van de resolv configuratie
cat /etc/resolv.conf​

Inhoud zou moeten zijn als hieronder, maar kan afwijken afhankelijk van de configuratie van uw systeem.

# This file is managed by man:systemd-resolved(8). Do not edit.
#
# This is a dynamic resolv.conf file for connecting local clients directly to
# all known uplink DNS servers. This file lists all configured search domains.
#
# Third party programs must not access this file directly, but only through the
# symlink at /etc/resolv.conf. To manage man:resolv.conf(5) in a different way,
# replace this symlink by a static file or a different symlink.
#
# See man:systemd-resolved.service(8) for details about the supported modes of
# operation for /etc/resolv.conf.

nameserver 79.170.92.7
nameserver 194.60.207.53
nameserver 194.60.207.52
# Too many DNS servers configured, the following entries may be ignored.
nameserver 8.8.8.8
search ams.resource.cloud

Mocht u hierna alsnog problemen ervaren met dns requests of netwerk problemen neem dan gerust contact op met onze servicedesk, zij helpen u graag verder.