Centos system rescue

Het kan gebeuren dat u de toegang tot uw Centos systeem verliest, een fout maakt bijvoorbeeld in de netwerk configuratie of de fstab waardoor u het systeem niet meer goed kunt bereiken. In dit soort gevallen waarbij het opstarten van het systeem niet meer juist verloopt, en waar u geen toegang meer heeft kan deze handleiding een oplossing bieden. Deze uitleg word begeleid met een video instructie onderaan dit document.

Om alsnog toegang te verkrijgen tot uw systeem volg hiervoor de onderstaande stappen.

• Klik in het linker zijmenu op het rolldown menu "Compute" en dan" Instances"
  • Selecteer bij het Centos instance de optie "Console" om een console screen te openen
  • Zorg ervoor dat u een werkende console prompt heeft en uw keyboard reageerd
  • Klik daarna op de "Send CtrlAltDel" knop rechts bovenin

Het systeem zal nu gaan herstarten.

• Zodra u het centos grub boot menu ziet toets dan op uw keyboard de letter "e" aan.
  • U komt nu in een editor screen terecht waar u de grub boot parameters kunt wijziging
  • Onderin het het bestand waarin u edited moet u een aantal settings aanpassen

Zoek de onderstaande regel op die ongeveer lijkt op deze.

linux16 /boot/vmlinux-3.x.x.x.x.x.x root=UUID=d4c71eab5c-4320-acf2-a900d38a60ee ro rhgb quiet console=tty0 consoleblank=0 elevator=n oop timeout=10 crashkernel=auto console=ttyS0,115200 LANG=en_US.UTF-8 initrd16 /boot/initramfs-3.10.0-862.x.x.x.x.x.imgh

• Verwijder de optie: "console=ttyS0,115200"
  • En vervang deze met de volgende optie: "rd.break enforcing=0"
  • Toest op uw keyboard "CTRL+X"
  • Hierna herstart het systeem

Zodra het systeem terug is ziet u een user prompt. Om toegang te krijgen tot het root file-system dient u nog enkele stappen uit te voeren.

• Remount het file-system read/write: "mount -o remount,rw /sysroot"
  • Chroot het root file-system: "mount -o remount,rw /sysroot"

Vanaf dit punt kunt u bijvoorbeeld het root password resetten, of de netwerk configuratie aanpassen of een andere instelling corrigeren.