Waar vind ik mijn Windows wachtwoord?

Vanaf het Windows 2016 image op onze OpenStack 2.0 omgeving maken wij gebruik van beveiligde “keypairs”.

Dit zorgt ervoor dat uw wachtwoord volledig geencrypt wordt opgeslagen en alleen kan worden ge-decrypt met behulp van het keypair bestand.
U hoeft geen losse wachtwoorden meer te onthouden, maar het is wel van belang dat u uw keypair goed bewaard.
In dit artikel legen we uit hoe u een keypair aanmaakt en gebruikt voor uw Windows server.

Hoe maak ik een “keypair” en hoe komt deze in mijn instance?

• Start een instance via de “create instance” knop.

• Geef uw instance een naam en klik onderaan op “Next”.

• Selecteer op basis van image “Windows server 2016 standard” en klik op het + teken ernaast.

• Kies de flavor welke u wilt gebruiken voor uw instance.

• Selecteer in welk netwerk u uw instance wilt toevoegen. Let op dit is belangrijk anders kunt u niet met RDP verbinden.

• Daarna krijgt u de optie om netwerk poorten te kiezen en security groepen, mocht u niks hebben ingesteld laat deze dan voor nu op “default” staan.
    Zorg er wel voor dat de default security group aangepast is zodat u de server van buitenaf kunt benaderen. Standaard is dit niet toegestaan.

Na deze stappen komt u bij het menu “Keypair” , klik op + Create Keypair.

• Vanaf dat moment kunt de keypair een naam geven, waarna u op Create keypair klikt rechtersonderaan.

Nu wordt er automatisch een .PEM bestand gedownload .

Bewaar deze heel zorgvuldig, u kan dit bestand namelijk maar 1 keer downloaden!
Mocht u door uw browser beveiliging dit bestand niet kunnen downloaden, zorg dan dat dit is uitgeschakeld en volg de bovenstaande stappen opnieuw.

Als u de stappen heeft doorlopen kunt u onderaan op “Launch instance” drukken. Het geautomatiseerde proces gaat uw server nu in orde maken.
Na ongeveer 5 minuten zou de server klaar moeten zijn met starten en configureren.

• Klik links op “instances” ga bij de naam van uw instance volledig naar rechts u ziet daar naast “create snapshot” een pijltje, klik hier op.

• In het menu dat verschijnt staat “retrieve password”. Vanaf daar kunt het .PEM bestand inladen en uw wachtwoord decrypten.

Zodra het wachtwoord gedecrypt is kunt u verbinden via RDP.

Let wel op dat de security groepen goed ingesteld zijn!

Indien u uw eigen SSH key gebruikt dient deze geen password te hebben. U kunt dan alleen lokaal de key decrypten, niet via de interface.

Mochten u problemen ondervinden of vragen hebben dan kunt u ons altijd e-mailen op servicedesk@cloudvps.nl