Webbased Console

Het is mogelijk om via de standaard CloudVPS Interface console-toegang te krijgen tot een Linux VPS. Dit stelt u in staat om dezelfde taken te verrichten die bij een fysieke server met scherm + toetsenbord of serial console kunnen worden gedaan. Wij zijn met Microsoft bezig om dit voor Windows VPSen te implementeren.

Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat hij toegang biedt als uw VPS in bepaalde situaties niet via het netwerk bereikbaar is, hetzij omdat er een instelling fout staat, hetzij omdat de VPS ergens in zijn opstartproces blijft hangen.

Om dit webbased aan te bieden hebben wij gekozen voor AjaxTerm. Deze software biedt via een AJAX-gebaseerde webpagina toegang tot programma’s die op de commandline draaien. Hieromheen hebben we een extra laag security gebouwd om zeker te weten dat sessies van gebruikers niet door elkaar heen gaan lopen.

Omdat VPSen bij ons op een cluster draaien, wordt op het moment dat een sessie begint opgezocht op welke fysieke machine uw VPS op dat moment draait. De sessie wordt dan op de juiste machine aangemaakt, en via een centrale interface node in de webbrowser getoond.

De console van een Xen VPS staat, net als een fysiek scherm of een serial console, maar 1 sessie tegelijk toe. Om deze reden hebben we locking met pre-emption ingebouwd, wat wil zeggen dat als er een 2e sessie wordt geopend vanzelf de eerste sessie afgeschoten wordt, zodat output niet willekeurig op het ene of op het andere scherm terechtkomt.