Het veilig migreren van websites

Om een website te verhuizen met zo min mogelijk downtime en in een zo kort mogelijke tijd zijn er een aantal aandachtspunten die we hier zullen behandelen.

Shortcut: backup en restore met het control panel

Een makkelijke manier van verhuizen wordt door de meeste control panels mogelijk gemaakt. Hierbij maakt u eerst een backup van de accounts die gemigreerd moeten worden. Vervolgens zet u de backup terug op de nieuwe server en kan de DNS worden overgezet.

Server / Account inrichten

Wanneer er een actieve website of e-mailaccounts wordt verhuist, dan is het zaak eerst de destination-machine in te richten. Houdt hier rekening met databases die veel updates hebben.

PHP / MySQL versies & modulen

Het beste scenario is er één waarbij de destination niet verschilt van de source qua web-software. Het zou kunnen dat er Minor-versie verschillen zijn, bijv. PHP 4.4.7 en PHP 4.4.8, maar Major-versie verschillen kunnen voor problemen zorgen. Dit is zeker het geval bij MySQL: veel queries die goed gaan bij MySQL 4.x worden niet meer geaccepteerd door MySQL 5.x Kijk ook of er bijzondere (o.a.) PHP / PECL / pSQL / Apache modulen of optimizers als ionCube aanwezig zijn op de source en destination.

Testen

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het zaak de site goed te testen. Hierdoor komen zaken naar boven waar niet aan gedacht is, of komen er subtiele configuratieverschillen aan het licht. Een goede methode om te testen is gebruik te maken van het hosts file. Verderop wordt dit verder belicht.

E-mail accounts

Maak alle e-mailadressen die u nodig heeft aan op de nieuwe server. Indien dat al niet standaard gebeurd is, zet het catch-all address uit, dit is namelijk een enorme spam-magneet. Het nieuwe account kunt u testen door in te loggen via de webmail, of in uw locale email-client (Outlook, ThunderBird) een account aan te maken waarbij als inkomende server het IP-Address van de destination gezet wordt.

Afronden

Wanneer alle domeinzaken in orde zijn, en de websites zijn overgezet en getest dan kan het domein worden overgezet.

DNS omzetten

U kunt er door het aanpassen van de TTL (Time To Live) voor zorgen dat de domeinnamen niet te lang in dns caches blijft hangen. Mogelijke bezoekers en verzenders van email worden dan snel op de hoogte gebracht van de nieuwe locatie van de server. Om er voor te zorgen dat de nieuwe DNS-informatie snel wordt meegenomen in de DNS-caches is het aan te raden om de TTL voor het domein op 300 te zetten (TTL records zijn in seconden).

Wanneer u zelf geen controle heeft over de DNS kunt u de huidige provider vragen hieraan aan de TTL wijziging. Let er wel op dat het verwerken van een TTL wijziging even lang zal duren als de vorige TTL duurt. Dit kan 24 uur zijn.
Als de TTL naar wens is dan kan u de DNS van het domein omzetten naar de nieuwe website locatie.

Verhuizing inzetten

Nu alles in orde is kunt u het domein verhuizen.