Hoe koppel ik een floating ip aan een instance

Soms is het wenselijk om gebruik te maken van een floating ip. het voordeel van een floating ip is dat u deze kunt behouden na het verwijderen van een instance en vervolgens opnieuw kunt koppelen aan een andere instance. Dit is handig wanneer u gebruik maakt van een dienst zoals een webserver of mailserver waarbij u uw publieke ip niet wil verliezen.

Bent u benieuwd hoe u een floating ip kunt instellen? Volg dan onderstaande handleiding. Ook is onderaan deze pagina een video instructie toegevoegd waarin dit stapsgewijs is toegelicht.

Prequires

• Het is niet mogelijk om meerdere floating ip adressen te koppelen aan 1 instance.
  • In het linker menu onder de tab "Network" en subtab "Networking" dient u er voor te zorgen dat u een private network heeft aangemaakt. Bijvoorbeeld met de interne ip reeksen 192.168.0.0/16, 172.16.0.0/12 of 10.0.0.0/8.

Opzetten van een instance

Deze stap kunt u overslaan als u al een instance heeft aangemaakt met een netwerk interface die is gekoppeld aan een private netwerk en dient als voorbeeld.

• In het linker menu klik op "Compute"  vervolgens op "Instances"
  • Klik vervolgens in het hoofdscherm op "LAUNCH INSTANCE"
  • Geef een naam op voor uw Instance
  • Selecteer een source uit de image list
  • Selecteer een gewenste Flavor
  • Bij networks selecteer het private network
  • Bij "Security Groups" selecteer een passende firewall rule voor u van toepassing
  • Klik vervolgens op "LAUNCH INSTANCE"

Instellen van het floating ip

• Klik in het linker menu op "Network" en dan op "Floating IPs"
  • Klik vervolgens in het hoofdscherm op "ALLOCATE IP TO PROJECT" en daarna op "ALLOCATE IP"
  • In het hoofdscherm ziet u nu uw floating IP toegewezen, klik bij het floating IP op "ASSOCIATE"
  • Selecteer bij "Port to be associated" de port van het instance waaraan het floating ip dient te worden gekoppeld
  • Als u nu kijkt bij Compute -> Instances ziet u bij het instance dat het floating ip is gekoppeld
  • Dit is per direct actief en te gebruiken

Vanaf dit punt kunt u het floating ip testen door deze te pingen vanaf een externe host. U kunt ook controleren of u verkeer naar buiten krijgt vanaf uw instance door een ping naar buiten te sturen.