Automatische snapshots op OpenStack/NextVPS

Let op: Dit product is alleen voor OpenStack en NextVPS

We bieden we als uitbreiding op backups binnen de VPS ook de mogelijkheid om iedere week een automatische snapshot te laten maken.

Snapshots

Een snapshot is een kopie van de VPS, zoals hij op het moment van het maken van de snapshot is. U legt hiermee een punt in tijd vast waar vanaf u de VPS kunt herstellen of een nieuwe VPS kunt maken die identiek is aan de huidige VPS.

U kunt de snapshot maken zonder een VPS af te sluiten, maar moet er dan wel voor zorgen dat alles op de schijf is opgeslagen.

Automatische Snapshots

Snapshots kunnen ook iedere week automatisch gemaakt worden van de boot disk. Snapshots worden gemaakt op de eerstvolgende dag na het aanzetten van de automatische snapshots. De snapshots worden vervolgens iedere week op die zelfde dag gemaakt tot het uitgezet wordt of de vps wordt verwijderd. Alleen de laatste 4 snapshots worden bewaard. Oudere snapshots worden automatisch opgeruimd.

Snapshots kunt u per VPS aan zetten in het mijn cloudvps portaal en eenvoudig restoren;

Restoren Snapshot

In het mijn cloudvps portaal kunt u makkelijk een backup terugzetten (restoren) naar de VPS waar de backup snapshot van gemaakt is. U kunt de Backup Snapshot ook restoren naar een nieuwe VPS. Dit doet u vanuit de Horizon interface onder images.

Wanneer is een Snapshot geschikt

Met een Snapshot backup kunt u de hele staat van de VPS in één keer herstellen. Dit vormt een aanvulling op, maar is zeker geen vervanging van uw backups.

Wanneer is een Snapshot niet geschikt

Een snapshot is geen vervanging van backups. Goede backups worden op een externe locatie opgeslagen, worden gemaakt op vaste zelf te bepalen intervallen en voldoen aan de minimale retentie die door u is vastgesteld. Daar naast is het mogelijk om individuele bestanden te herstellen.

Het is niet handig om een individuele bestanden terug te halen. Dit kan in theorie door een nieuwe VPS te starten van het snapshot, maar is niet waar Snapshots voor bedoeld zijn. Wanneer het belangrijk is in uw backup-strategie om bijv. een controlpanel backup, losse database dump of individuele file terug te kunnen halen, kunt u het beste kiezen voor de rsync gebaseerde CloudVPS backup account.

U dient er ook voor te zorgen dat de data weggeschreven is op het moment van het maken van de snapshot.
Een drukke database server of andere applicaties die in het geheugen draaien zijn niet geschikt voor Snapshots zonder de VM uit te zetten. Als tijdens een schrijfactie het snapshot gemaakt wordt zal deze schrijfactie namelijk niet meegenomen worden in het snapshot. Door de VM uit te zetten zorgt u dat er geen wijzigingen naar de disk geschreven worden en zo dus het snapshot altijd consistent is.

Wanneer u extra volumes heeft gekoppeld worden deze niet meegenomen in de snapshot van de VM.

Punten Backup Snapshot

  • Opzetten: Zeer makkelijk.
  • Maatwerk: geen flexibiliteit om frequente etc te bepalen
  • Onderhouden: u heeft altijd 4 backup snapshots beschikbaar
  • Terugzetten: zeer makkelijk van de hele VPS maar moeilijker om individuele bestanden en accounts terug te halen.
  • Locatie: In het zelfde datacenter, op een andere storage pool van het Ceph cluster.
  • Backup tijd: het programma neemt op een random moment gedurende de dag een snapshot.

 

Helpcenter

Algemene FAQ

Bekijk alle vragen

OpenStack FAQ

Bekijk alle vragen

Knowledgebase

Bekijk alle vragen