Windows Server 2016 live bij CloudVPS

News

Deze week hebben we het nieuwe Windows Server 2016 Standard image beschikbaar gemaakt voor OpenStack en Hyper-V. Ons Hyper-V team heeft intensieve tests uitgevoerd en op OpenStack was het image al een paar maanden beschikbaar als Unsupported Image. Met deze release is het nu een 'Officieel' CloudVPS supported image.

In dit artikel gaan we in op onze virtualisatieplatformen, de grootste vernieuwingen in Windows Server 2016 en hoe u aan de slag kunt met deze nieuwe versie. Als u gelijk aan de slag wilt, scroll dan een stukje omlaag.

Hyper-V - Enterprise Windows cloud

Bent u op zoek naar een high-availability Windows VPS en wilt u snel aan de slag? Bestel dan een Windows virtual server van CloudVPS.

Stabiele en snelle virtual servers zijn de basisblokken van cloud hosting. Wij gebruiken al meer dan zes jaar clusters om het stabielste platform te garanderen. Het basisprincipe is een extreem veilige dataopslag, gecombineerd met zware servernodes die bewaakt worden door ons high-availability systeem. De servers kunnen indien nodig het werk van elkaar overnemen.

Wij zijn één van de weinige cloud providers die volwaardige Windows VPS-hosting leveren. Daarnaast zijn wij Microsoft Tier-1 hostingpartner. Door de nauwe samenwerking sluiten onze producten perfect aan op die van Microsoft. Tevens zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen waardoor onze software altijd up-to-date is.

Meer informatie over ons Hyper-V platform kunt u hier vinden: http://www.cloudvps.nl/virtual-private-server/windows-vps

OpenStack - De open cloud

OpenStack is een verzameling van open source cloudcomponenten (compute, networking en storage) voor het bouwen en in gebruik nemen van een cloudplatform voor publieke, private en hybride clouds. Ondersteund door onder andere HP, Cisco, Red Hat en IBM.

OpenStack heeft een enorm momentum. Veel cloudgebruikers willen namelijk een open platform om hun toekomstige cloud-infrastructuur op te bouwen, zonder bang te hoeven zijn voor ‘vendor lock-in’ bij eerste-generatie cloudaanbieders als Amazon Web Services en Microsoft.

OpenStack heeft een goed gedocumenteerde API, waardoor uw applicaties direct met onze infrastructuur kunnen communiceren. Bovendien kunnen uw applicaties hierdoor snel reageren op veranderingen in gebruik.

Het grootste verschil tussen ons OpenStack en Hyper-V platform, behalve de onderliggende virtualisatie, is dat de root-disken op OpenStack volledig SSD gebaseerd zijn. Verder heeft alleen Hyper-V een automatische failover indien er iets mis is met een hypervisor.

Wat is er nieuw in Windows Server 2016

Met Windows Server 2016 richt Microsoft zich erop klanten te ondersteunen in het moderniseren van hun serveromgevingen. Dit betekent het omarmen van trends zoals containers en microservices, evenals verbeteringen zoals rolling-updates voor HyperV en verbeterd identiteitsbeheer met Active Directory. Verder de kleine Nano Server, Windows Containers en Storage Spaces Direct / Storage replica.

De grootste nieuwe update is Nano Server. Ontwikkeld onder codenaam 'Tuva', Nano Server is een kleine afgeschaalde, doelgerichte versie van Windows, ontworpen om moderne cloudapplicaties te draaien en als containerplatform te fungeren.
Deze versie heeft minder patches en updates nodig, herstart sneller en gebruikt resources beter. Door minder onderdelen is er een kleiner aanvalsscenario en wordt er tot 93% minder schijfruimte gebruikt. Dit komt onder andere door het niet hebben van 32-bits ondersteuning en een grafische interface. Al het management moet dan ook op afstand met WMI of PowerShell gebeuren.
   
De tweede grote vernieuwing is Containers. Hiermee kunt u beginnen met een microservicesarchitectuur. Microsoft heeft al een aantal jaar interesse in Containers, onder andere in 2014 is een samenwerking met het Docker project gestart. Containers bieden een lichtgewicht alternatief tot volledige virtualisatie en maken het mogelijk om applicaties makkelijk uit te rollen en op te schalen.

Meer verbeteringen zitten onder andere in Storage, als voorbeeld Storage Spaces Direct en Storage Replica. Deze laatste bied block-niveau synchrone replicatie tussen servers.

Microsoft heeft een uitgebreid Technet artikel met alle nieuwe features in Server 2016: https://technet.microsoft.com/en-us/windows-server-docs/get-started/what-s-new-in-windows-server-2016

Windows Server 2016 op Hyper-V

Om te starten met Server 2016 op ons Hyper-V platform gaat u naar het bestelformulier op onze website (https://www.cloudvps.nl/configurator) en kiest u een nieuwe kale Windows VPS. We raden minimaal een VPS 3 aan qua specificaties. Als u al een account heeft, wordt u gevraagd om in te loggen bij het bestellen. De server wordt automatisch opgeleverd en u kunt er mee aan de slag.



We werken er aan om Nano Server ook aan te bieden, maar voorlopig bieden we alleen de Standard-editie aan.

Windows Server 2016 op OpenStack

In Skyline kunt u de knop 'New Server' gebruiken om een instance met Windows Server 2016 aan te maken. Het image selecteert u onder 'Other'. Als deze grijs is, dan moet u een grotere flavor kiezen.



U voert een wachtwoord voor de server in. Ons OpenStack image komt met Cloudbase-Init (https://cloudbase.it/cloudbase-init/). Deze software zorgt voor het automatisch vergroten van de disk en het instellen van een Administrator Password. Op deze manier kunt u gelijk inloggen via RDP, in plaats van eerst via de Console een wachtwoord in stellen.



Selecteer het netwerk, publiek of private met een floating IP.



Selecteer de Security groups. Default komt met RDP open. Vanwege de veiligheid raden we aan managementverkeer alleen vanaf uw eigen IP's toe te staan.


Kies Finish en de server wordt opgeleverd.



Via RDP of de console kunt u de server verder beheren.



Op OpenStack ondersteunen we Nested KVM. We hebben het niet getest, maar waarschijnlijk kunt u Nano Server draaien via Hyper-V in een VM. U kunt ook altijd uw eigen image uploaden.

OpenStack heeft geen automatische failover bij een hypervisor-storing. Als dat vereist is dan moet u Hyper-V gebruiken, of een geclusterde Windows setup opzetten.

SQL Server 2016

SQL Server 2016 is beschikbaar bij CloudVPS. Voor Hyper-V kunt u dit in de interface kiezen na oplevering. Voor OpenStack dient u een email te sturen naar support@cloudvps.nl.

Upgraden

We raden altijd een in-place upgrade af. Niet alleen voor Windows, ook voor onze linux-platformen. Niet alleen is terugrollen niet mogelijk of niet getest, u kunt bij een in-place upgrade niet eerst goed testen.

Onze aanbevolen upgrade-manier is het bestellen van een tweede VPS en het handmatig overzetten van uw applicaties en gegevens. Als u een tweede VPS bestelt en in het commentaar aangeeft dat u gaat migreren, rekenen we 14 dagen geen kosten voor de vps, op voorwaarde dat een van de twee na die periode opgezegd wordt. U heeft hiermee geen dubbele kosten bij het migreren.

Met een tweede VPS bent u in staat om de upgrade (migratie) te plannen, uit te schrijven, te testen en een mogelijke terugrol te doen. Terugrollen kan simpelweg door de oude VPS weer aan te zetten.

Op OpenStack kunt u zelf een ISO koppelen en technisch gezien dus de upgrade uitvoeren. Op Hyper-V kan onze support de ISO beschikbaar maken. Let wel dat we deze upgrade manier sterk afraden.

{{