Blog overzicht

/ Rocket24 en CloudVPS slaan handen ineen voor Eén voor Kinderen

Vier kinderdoelen slaan de handen ineen. Onder de naam 'Eén voor Kinderen' willen Edukans, Het Vergeten Kind, Het Liliane Fonds en UNICEF Nederland samen met het Nederlands publiek meer kinderen wereldwijd én in Nederland een betere toekomst bieden.

De vier goede doelen die elk al jarenlang op hun eigen gebied kinderen helpen, treden vandaag naar buiten op de gezamenlijke website www.eenvoorkinderen.nl. "Mensen hoeven met 'Eén voor Kinderen' nu niet te kiezen tussen steun aan een gehandicapt kind, een kind dat goed onderwijs nodig heeft of een kind op de vlucht voor geweld", legt Lindy Laagewaard, projectleider 'Eén voor Kinderen' uit. "Met elkaar bundelen we onze krachten om samen meer kinderen kansen te kunnen geven."​

De case

Op 4 november is op NPO1 een speciale aflevering van het tv-programma Maestro ‘Eén voor Kinderen'. Dit programma vraagt aandacht en geld voor kwetsbare kinderen. Kijkers kunnen doneren via een belpanel of via www.eenvoorkinderen.nl. Het aantal bezoekers aan de website tijdens de uitzending is onbekend. De site mag niet overbelast raken en het betalingsverkeer (donaties voor het goede doel) moeten probleemloos verwerkt kunnen worden. Daarnaast spelen ook de kosten een hele belangrijke rol als het gaat om goede doelen, dus de kosten moeten beperkt blijven. Een bijkomend aspect is dat de resources maar voor een korte periode noodzakelijk zijn (gedurende de uitzending op 4 november).

De vraag Rocket24

die de opdracht heeft verkregen van Unicef Nederland klopte bij CloudVPS aan met de vraagstelling hoe dit tegen beperkte kosten te realiseren is. Het maatwerkteam voor OpenStack heeft een oplossing bedacht die voor volgende acties of uitzendingen kan worden ingezet.

De benadering

Om dit binnen een strakke tijdspanne, namelijk van 18 oktober tot en met 4 november, tot een goed einde te brengen is een nauwe samenwerking met Rocket24 developers noodzakelijk. Hiervoor is een tijdelijk DevOps team samengesteld om de applicatie te optimaliseren en de benodigde resources tijdens de uitzending automatisch te laten schalen. Gekozen is voor OpenStack omdat deze per uur kan worden afgenomen. Het opzetten van de benodigde infrastructuur en het weer afsluiten op elk gewenst moment is financieel erg aantrekkelijk.

Tijdens de uitzending is er live support geboden aan Rocket24 zodat alles probleemloos is verlopen. Daarnaast is er een herhaalbare oplossing geleverd die in de toekomst weer in gezet kan worden, bijvoorbeeld bij de herhaling van de uitzending op een andere dag en tijdstip.

Door de nauwe samenwerking heeft er kennisoverdracht plaatsgevonden tussen de developers van Rocket24 en de engineers van het CloudVPS-maatwerkteam. Samen zijn we gekomen tot een efficiënt cloud-design waarbij gedurende een korte periode (2 uur) duizenden bezoekers zonder problemen de website konden benaderen.

Het resultaat

Door het uitvoerig testen (stresstesten) is een schaalbare oplossing geleverd die voor herhaling in is te zetten. Er heeft kennisoverdracht plaatsgevonden zodat er efficiënt gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare cloudinfrastructuur.

Kengetallen

  • Aantal donaties: 14.000+
  • Donaties: € 500.000+

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht