OpenStack Meetup Amsterdam zeer succesvol!

News

Donderdag 23 januari stond voor 45 ‘stackers’ in het teken van opensource cloud computing tijdens de tweede OpenStack Meetup Amsterdam in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, hosted door CloudVPS. Waar de eerste bijeenkomst van de Amsterdamse OpenStack Meetup een nog een wat afwachtende sfeer had, omdat de meeste bezoekers nog niet concreet bezig waren met OpenStack, gold voor de tweede Meetup dat veel bezoekers al een proof of concept cluster hadden draaien en sommigen al een aantal business cases succesvol hadden afgerond. Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van bedrijven die ambitieuze OpenStack management oplossingen voor de enterprise aan het bouwen zijn, zoals Mirantis, Suze en Red Hat.

De OpenStack Meetup Amsterdam heeft sinds het ontstaan in augustus vorig jaar een flinke groei doorgemaakt. Dit is slechts één voorbeeld van de snel toenemende populariteit van het open source cloud project dat na Amerika en Azie nu ook Europa aan het veroveren is. Vanuit alle hoeken binnen de IT-infra markt, van CIO tot systeemarchitect, wordt er massaal ingezet op OpenStack. Dit blijkt ook uit enkele recente onderzoeken.

Tijdens de bijeenkomst presenteerden het CloudVPS OpenStack-team, hun ervaringen met het bouwen van de eerste Nederlandse publieke cloud op OpenStack, vertelde Naturalis over hun ambitieuze private cloud project en presenteerde Bright Computing zijn management tools.

Deze drie perspectieven: public cloud, private cloud en consulting en management tools beschrijven samen heel mooi het OpenStack landschap. Bedrijven en overheden die OpenStack overwegen zouden de uitdagingen en mogelijkheden binnen al deze gebieden moeten onderzoeken voordat ze aan de gang gaan.
De CloudVPS presentatie bestond uit drie delen die nuttig zouden zijn voor iedere partij die met OpenStack aan de slag gaat.

Het eerste deel, gepresenteerd door Walter Heukels ging over de ervaringen van onze systeembeheersers. Het tweede deel, gepresenteerd door Koert van der Veer besprak de ervaringen van de ontwikkelaars die nu als onderdeel van een community werken. Pim van Riezen sloot de presentatie af met een demonstratie van de speciaal voor OpenStack ontwikkelde Skyline Interface. De volledige presentatie kan hier gevonden worden.

In de wandelgangen van de Meetup bleek dat de flexibiliteit van OpenStack zeer gewaardeerd wordt, al blijkt juist die flexibiliteit voor sommigen een struikelblok te zijn: serieuze gebruikers hebben moeite met keuzes maken. Hierdoor blijken bijvoorbeeld concepten uit Neutron (OpenStack Software Defined Networking) voor veel mensen een uitdaging. Al met al lijkt er echt een markt te zijn voor OpenStack consulting en management tools.

Volgende bijeenkomsten zullen proberen keuzes te vergemakkelijken door het behandelen van specifieke technische onderwerpen. Het bespreken van de commerciële voordelen van OpenStack gebaseerde oplossingen staat ook hoog op de agenda.