Weblog

door Lennard onder NetworkNews | 0 comments

OpenStack Havana: gemakkelijker applicaties uitrollen en draaien in de cloud

OpenStack, het open source cloud computing project dat infrastructuur ‘as a service’ biedt, is vorige week met een nieuwe release gekomen: Havana. De nieuwe versie kent bijna 400 nieuwe functies voor softwareontwikkeling, gegevensbeheer en het actief schalen van de applicatie-infrastructuur. Nieuwe diensten zoals OpenStack Metering en Orchestration, in combinatie met verbeteringen van bestaande diensten, zoals wereldwijde clusters voor Object Storage, maken Open Stack ideaal voor applicatie-ontwikkelaars en enterprise IT.

Highlights OpenStack Havana
OpenStack Orchestration

OpenStack Heat is de orchestration module van openstack, het automatiseert het toewijzen en schalen van resources aan applicaties. Deze functionaliteit is bij de Havana release uit de incubator fase gekomen en is nu onderdeel van het officiële project. Hierdoor kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld de software laten bepalen wanneer er meer schijfruimte of processorkracht nodig is.

Internationale clusters

Ook nieuw is de mogelijkheid om wereldwijde clusters voor Object Storage te bouwen met behulp van OpenStack Swift, hetgeen de prestaties en beschikbaarheid aanzienlijk kan verbeteren, dankzij de mogelijkheid om data wereldwijd te repliceren en af te leveren.

Specifiekere authenticatie

OpenStack's authenticatiedienst Keystone is gedetailleerder en specifieker geworden. Zo zijn de rechten voor het aanmaken van een VPS (Virtual Private Server) veel gelaagder en uitgebreider dan voorheen, waardoor de eindgebruiker meer keuze heeft en een meer gedifferentieerd toegangsbeleid kan voeren.

Uitbreiding virtualisatie mogelijkheiden

Nova, dat zorgt voor de aansturing van de virtualisatie in OpenStack, ondersteunt in de nieuwe release twee nieuwe virtualisatieplatforms: Docker (volledig nieuw) en HyperV 2012R2 (een nieuwe versie van Microsoft’s virtualisatie platform). De quota worden niet meer door het gekozen pakket gedicteerd, maar kunnen nu flexibel vanuit de configuratie beheerd worden. Ook is er nu ondersteuning voor versleutelde opslag.

Software Defined Networking

Neutron is het netwerkdeel van Open Stack. Software Defined Networking is enorm snel in ontwikkeling en voor Neutron zijn drie nieuwe ‘as a service’ diensten beschikbaar: Firewall as a service, VPN as a service en Load Balancer as a service. Hoewel de laatste niet nieuw is, is hij wel zodanig herzien dat je hem bijna als nieuw kan zien.

Eenvoudiger migratie harddisks

Cinder zorgt voor het block storage management, oftewel het beheren van de opslag van de virtuele servers. Nieuw aan Cinder is dat er nu volumes gemigreerd kunnen worden. Is er bijvoorbeeld een storage machine die je uit productie wilt nemen, dan migreer je het volume in een keer naar een andere node en je kunt weer verder.

Waarschuwing bij overschrijden grens

De usage verzameldienst van Open Stack, Ceilometer is bij Havana ook uit de incubator fase gekomen. Deze dienst kan met de nieuwe release een seintje geven als er bepaalde grenzen worden overschreden. Denk hierbij aan het databudget, of het verbruikte aantal CPU-minuten. Bovendien kan Ceilometer nu uit veel meer verschillende bronnen data verwerken.

Ondertussen blijft volgens verschillende onderzoeken, van onder andere concurrent Eucalyptus en RedHat, de OpenStack Community razendsnel groeien. Dat is een goede indicator voor het succes. Hoe groter de community, hoe groter de acceptatie van OpenStack als standaard besturingssysteem voor de cloud. Met deze release is weer een flinke stap naar volwassenheid van de cloud gemaakt.

Naar aanleiding van dit bericht is ook een artikel in XR Magazine verschenen.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Commenting is not available in this channel entry.
VPS Bestellen
VPS Bestellen