Open source cloud oorlog - OpenStack aan het winnen

Business

Er is een groot gevecht gaande over wie het besturingssysteem van de cloud mag gaan leveren. Aan dit gevecht doen een aantal grote aanbieders mee die hun eigen gesloten oplossingen bieden, zoals Microsoft, VMware en Amazon. Er lijkt echter ook een grote vraag naar een open source cloud platform te zijn en een aantal projecten proberen in dit gat te springen. Volgens een recent onderzoek naar de grootte en betrokkenheid van de respectievelijke communities heeft OpenStack nu een duidelijke koppositie.

Steeds meer cloudgebruikers komen echter tot de conclusie dat er significante ‘lock-in risico’s’ vast zitten aan het zich verbinden aan één aanbieder. Ondertussen is er bij cloudaanbieders veel behoefte aan software waarmee ze de concurrentie met de gesloten oplossingen aan kunnen gaan.
Door deze twee ontwikkelingen lijkt er een enorme behoefte te zijn aan een open source alternatief dat zich naar verwachting als een Linux van de cloud zal ontwikkelen. Er is de laatste jaren een aantal projecten op dit gebied opgestart en nu is het de vraag welk initiatief dominant zal worden. Grote bedrijven en overheden zullen naar verwachting niet met meerdere open source cloudsystemen willen werken, waardoor er waarschijnlijk één project als  duidelijke marktleider naar boven zal komen.

Er zijn nu vier serieuze projecten die de basis van de cloud-infrastructuur willen gaan worden. De belangrijkste factor die de winnaar gaat bepalen is de grootte en betrokkenheid van de community: Hoeveel mensen gebruiken het project en hoeveel mensen dragen er actief aan bij? Qingye Jiang van Eucalyptus, één van de vier mededingers, produceert elk kwartaal een rapport dat de grootte en betrokkenheid van de vier communities vergelijkt.

De tegenstanders

OpenStack- Nadat het in juli 2010 begonnen is door NASA en Rackspace heeft dit project in een relatief korte tijd een enorme hoeveelheid bekende namen aangetrokken. Het project ontwikkelt zich snel in een halfjaarlijkse release-cycle en er wordt hierbij geen poging gedaan aan te sluiten bij gesloten oplossingen zoals die van Amazon.

CloudStack - Dit is een jong project dat in februari 2012 door Citrix is gelanceerd op basis van het Cloud.com platform dat ze kort daarvoor hadden aangekocht. Citrix probeerde CloudStack eerst in OpenStack te integreren, maar rapporteerde dat OpenStack op dat moment nog teveel achterliep. Bronnen bij OpenStack melden echter dat Citrix teleurgesteld was toen OpenStack het CloudStack project niet in zijn geheel wilde absorberen. Hoe dan ook: CloudStack ging alleen verder en sinds april 2012 wordt het project ook ondersteund door Apache.

OpenNebula- Dit project komt voort uit de Europese academische wereld. Er zijn een aantal belangrijke  opstellingen in gebruik, maar het gaat hierbij wel om de iets minder bekende bedrijven en om onderzoekstoepassingen.

Eucalyptus - De eerste release van Eucalyptus stamt uit mei 2008. Het grote voordeel van Eucalyptus is dat het erg goed samenwerkt met Amazon. Dat is voor sommige applicaties een voordeel maar de verbintenis met deze grote aanbieder zorgt ervoor dat andere serieuze partijen, die de Amazon dominantie niet willen accepteren, met een grote boog om Eucalyptus heenlopen.


Tussenstand

Qingye heeft de projecten op een aantal verschillende manieren vergeleken. Allereerst keek hij naar het aantal verschillende onderwerpen die op mailinglists en fora besproken worden (afbeelding 1). OpenStack ligt hierbij voor op de andere projecten, maar een onderwerp genereert bij CloudStack wel meer antwoorden (afbeelding 3 van Eucalyptus rapport).

Het aantal mensen dat meedoet aan discussies is enorm veel hoger bij OpenStack dan bij de andere projecten (afbeelding 4). Dit lijkt vooral het geval sinds de laatste OpenStack Grisley-release in april 2013. OpenStack lijkt het laatste half jaar door veel nieuwe partijen uitgeprobeerd te worden (afbeelding 6 & 7). CloudStack heeft ook een aardig aantal nieuwe participanten, maar lijkt OpenStack het laatste half jaar niet meer bij te houden.

Voor zowel CloudStack als OpenStack geldt dat veel partijen die eenmaal lid worden ook actief blijven in de community, ook hier ligt OpenStack overigens voor met 36.3 procent versus 24.2 procent voor CloudStack. Dit percentage is veel lager bij Eucalyptus en OpenNebula (Afbeelding 8).

Tot slot kijkt Qingye naar de daadwerkelijke software contributies aan de projecten. Hierbij heeft OpenStack een enorme lead over de andere projecten, met CloudStack wederom met enige afstand op nummer 2. Dit geldt zowel voor het aantal contributies (afbeelding 10), als aan het aantal verschillende partijen dat bijdraagt (afbeelding 12 & 14).

Conclusie

Het lijkt erop dat OpenStack en CloudStack inmiddels een grote voorsprong hebben op de twee andere projecten. Voor deze alternatieven lijkt meer een rol van niche-project weggelegd. Van de twee serieuze kandidaten lijkt OpenStack het laatste half jaar een leidende rol te nemen. Zeker als men kijkt naar nieuwe partijen die de oplossing gaan gebruiken en nieuwe partijen die aan het project  gaan meewerken. Als de nieuwe ‘Havana’ versie van OpenStack, die later deze maand verwacht wordt, genoeg community interesse en betrokkenheid zal genereren om dit momentum gaande te houden, dan lijkt OpenStack een zeer goede positie te hebben om de race te gaan winnen.

Wat wel opvalt is dat CloudStack in Europa meer tractie lijkt te hebben dan op andere continenten. Een relatief groot aantal Europese en Nederlandse partijen draagt bij aan het project en de volgende collaboratieconferentie wordt in Amsterdam gehouden. OpenStack lijkt ondertussen veel sterker aanwezig te zijn in de VS en Azië. Als OpenStack haar globale voorsprong behoudt, dan zal de OpenStack community in Europa de komende tijd waarschijnlijk ook sterk gaan groeien.