Blog overzicht

/ NCRV mobile game app ‘De Slimste Mens’ een groot succes

NCRV-i

Het medium televisie wordt steeds vaker versterkt met andere media om een interactieve ervaring voor de gebruikers te creëren. Dit kan bijvoorbeeld met een website, maar tegenwoordig ook met sociale media en mobiele apps worden gerealiseerd. De NCRV onderschrijft dit  crossmedia concept volledig. NCRV-i De NCRV heeft de crossmediale aanpak al meerdere malen succesvol toegepast. Zij heeft hiervoor NCRV-i opgericht, een aparte afdeling die zich bezighoudt met het creëren van een crossmediale beleving rondom haar radio- en televisieprogramma’s. Deze afdeling heeft al indrukwekkende resultaten geboekt. Er is bijvoorbeeld een uitvoerige bekroonde website voor het programma 'SpangaS'. Tevens is er een aantal zeer succesvolle mobiele games uitgebracht, onder andere een spel voor het populaire programma Man Bijt Hond.

Elastique

De NCRV werkt voor mobiele apps vaak samen met Elastique. Dit is een internet bureau dat gespecialiseerd is in het bieden van unieke online ervaringen. Zij zijn in 2008 begonnen en slepen al vanaf het begin opzienbarende opdrachten binnen.

De slimste mens

In de zomer van 2011 heeft de NCRV samen met Elastique de populaire app voor het programma 'In Therapie' ontwikkeld. Hiervoor hebben ze een SpinAward voor creativiteit in digitale communicatie in de wacht gesleept.

Het laatste project van NCRV-i is een mobile game app voor het TV programma 'de Slimste Mens'. Deze game moest spelers in staat stellen hun intelligentie en skills met andere spelers te vergelijken.

De doorlooptijd voor het bouwen van de app was zeer kort. Het werk aan de mobile app voor De Slimste Mens begon half juni en de app moest de laatste week van juli online.

Technische implementatie

Er is door de NCRV en Elastique, direct na het gunnen van de development opdracht aan Elastique, contact met CloudVPS opgenomen. In overleg met Elastique heeft CloudVPS vervolgens snel een schaalbaar voorstel uitgewerkt voor de hosting.

Er is gekozen voor een datacenter redundante oplossing die bestaat uit twee load balancers, twee database servers, vier applicatie servers en één server voor de static content. De maatwerk afdeling van CloudVPS zal hierbij klaar staan met support en advies.

De applicatie servers moeten een groot aantal PHP processen kunnen draaien. Dit bleek erg efficiënt te kunnen door Nginx te gebruiken in plaats van Apache. Elastique heeft de applicatie ook 'stateless' gebouwd. Dit betekent dat er gemakkelijk applicatie servers aan het cluster toegevoegd of van het cluster verwijderd kunnen worden.

Tot slot hebben Elastique en CloudVPS samen de database geoptimaliseerd zodat deze een enorme hoeveelheid queries kon verwerken.

Succes

De game werd op maandag 23 juli gelanceerd. Het werd al snel zo druk dat er nog vier webservers bijgeschaald moesten worden. Gelukkig ging dit vlekkeloos, omdat de software op de applicatie servers stateless is. Later, na enkele verdere optimalisaties, konden deze extra applicatieservers weer verwijderd worden.

De app was ook in de app store populair. Zo behaalde zij de hoogste positie in de Nederlandse app store en heeft de app zes weken in de top 5 gestaan.

Elsa Gorter, senior redacteur bij NCRV-i zegt: "Wij vonden het erg prettig met Elastique en CloudVPS te werken. Beide partijen waren snel op elkaar ingespeeld en er is snel een stabiele omgeving neergezet."

Joris Diederic Lock, eigenaar bij Elastique zegt: "CloudVPS heeft ons in deze opdracht prima aangevuld. Wij richtten ons op de applicatie, zij stonden ons bij met de cluster-opbouw en systeemsoftware optimalisatie. Dit was voor ons een erg positieve ervaring."

Push berichten service

Dit project heeft waarschijnlijk nog een interessante spin-off tot gevolg gehad. Het was Elastique opgevallen dat push berichten naar mobiele apps vrij duur waren om in te kopen. Daarom heeft Elastique voor de Slimste Mens iPhone applicatie een push notification service ontwikkeld. Deze service maakt het ontwikkelaars mogelijk om, met behulp van een API, push notifications relatief eenvoudig te integreren op iOS en Android devices.

Op dit moment wordt de service zo (door)ontwikkeld dat het platform ook voor derden toegankelijk wordt. Elastique verwacht begin 2013 de service commercieel aan te kunnen gaan bieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht