Memcached voor zware databases, de ervaring van Perry Sport

VPS case studies

 

De websites Perry Sport en Aktiesport draaien op een load balanced virtueel cluster in onze cloud. Dit zijn erg zware sites die van een groot aantal producten veel productdetails weergeven. Zo kunt u zelfs inzoomen op de productfoto om details te zien, zie bijvoorbeeldhier.

De ontwikkelaar van deze sites is Studio 23, interactie experts en web ontwikkelaars. De mensen van Studio 23 werken intensief samen met onze systeembeheerders om de websites van hun klanten stabiel en snel te maken en te houden. Enkele weken geleden gaf Perry Sport aan een marketing campagne te beginnen speciaal gericht op de website. Door het versturen van aanbiedingen via de email gecombineerd met een offline reclame campagne werd een enorme piekbelasting op de website verwacht.

De structuur van het cluster is vrij simpel, met twee load balancers en twee applicatieservers verspreid over twee datacentra. We merkten dat de database load bij hogere bezoekersaantallen enorme CPU belasting veroorzaakte maar er viel qua code en database queries weinig verder te optimaliseren.

Tijd voor Memcached

Memcached is een generiek cache systeem dat objecten voor een bepaalde tijd in het geheugen van uw server kan bewaren. U kunt zelf aangeven hoeveel geheugen Memcached hiervoor ter beschikking krijgt. Voor Perry Sport hebben wij een enkele VPS met 1G ram als Memcached server ingericht. De resultaten waren indrukwekkend. Van alle queries kwam 91% uit Memcache en nog slechts 9% uit de database zelf. De webshop bleef gedurende de gehele actie razendsnel. Zelfs bij 1000 gelijktijdige bezoekers en 300 database queries per seconde gebruikt de database nu maar een klein gedeelte van de CPU capaciteit.

Een meer technische beschrijving van de implementatie van Memcached kan op onze wiki gevonden worden. Neem contact op met sales of support als u hierover een gesprek met ons wilt hebben.