Kieskompas lanceert razendsnel cluster vanuit Hibernation

VPS case studies

Onze klant Hoppinger uit Rotterdam heeft in 2006 samen met de krant Trouw en de Vrije Universiteit Amsterdam het Kieskompas ontwikkeld. Kieskompas is een online stemhulp die door veel mensen gebruikt wordt.

Na het beantwoorden van een serie vragen wordt inzicht gegeven in de mening van de gebruiker in vergelijking met de mening van de verschillende politieke partijen. De oplossing wordt steeds meer gebruikt. Ook internationaal is het inmiddels een populaire applicatie die van Zweden tot Egypte is ingezet.

Voor de aankomende Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen op 12 september is er weer een nieuwe versie van de applicatie online gebracht. Deze versie van Kieskompas krijgt vanuit de verschillende media erg veel aandacht en dat is aan de statistieken te zien. Op de eerste dag waren er al ruim 70.000 bezoekers wat inmiddels is opgelopen tot bijna 300.000 bezoekers.

Bij elke verkiezing wordt er een ge-update versie van de software online gebracht. Om extreem snel over een load balanced cluster te kunnen beschikken is het voor Hoppinger nodig om de vorige cluster configuratie ter beschikking te hebben en deze vervolgens te updaten. Hierbij hoeft het cluster maar enkele weken per jaar actief te zijn dus het is niet efficiënt om het cluster de continu door te laten draaien.

De Hibernation stand
De oplossing is ons Hibernation product waarbij inactieve virtual servers voor toekomstig gebruik bewaard kunnen worden. De enige kosten zijn de kosten van de harddisk opslag. Van een VPS in Hibernation is vervolgens weer razendsnel een normale lopende virtual server te maken. De virtual servers voor het Kieskompas werden laat op dinsdagmiddag uit hibernation gehaald en binnen enkele minuten draaide er een zwaar load balanced cluster. Vervolgens werd de applicatie up to date gebracht en werden de cluster settings gecontroleerd. De volgende dag om 11:00 werd de site comfortabel gelanceerd en deze draait nu door alle drukte heen als een zonnetje. Door de hibernation functie en ons dagelijkse afrekenmodel zijn de kosten van het platform zeer beheersbaar.

Als het nodig is dan kunnen er razendsnel capaciteiten aan het cluster worden toegevoegd. Dit bleek bij de laatste Franse verkiezingen toen Hoppinger en CloudVPS razendsnel applicatieservers hebben bijgeschaald nadat de applicatie meer bezoek kreeg dan verwacht.

Martijn Dragt, accountmanager bij Hoppinger en verantwoordelijk voor het Kieskompas platform zegt:

"De infrastructuur van CloudVPS is voor ons bijzonder geschikt om Kieskompas op te hosten. De Hibernation mogelijkheid bespaart onze klant veel geld terwijl het flexible cloud platform en het maatwerk advies helpt ons om eventuele pieken met gemak op te vangen."

Hoppinger - een Rotterdams internetbureau voor strategie, webdesign, techniek en optimalisatie, ontwerpt en bouwt websites met open source CMSsen (Drupal, Wordpress) en webapplicaties met open source frameworks (o.a. Symfony).