Geen snapshotting feature Win-VPSen door restricties Hyper-V

VPS/server management

Wij wilden graag een snapshot feature aan onze Windows virtuele serverproduct toevoegen en hier is onze development afdeling de afgelopen tijd mee bezig geweest. Tijdens het testen van de mogelijkheden zijn wij echter op een performance bottleneck in Hyper-V gestuit. Hyper-V is de virtualisatiesoftware van Microsoft die wij gebruiken op onze windows clusters. Door de bottleneck zullen wij snapshotting voor Windows VPSen voorlopig niet kunnen implementeren. Wij bieden onze excuses aan de klanten waar wij aan gemeld hebben dat deze feature er spoedig aan zou komen.

Na een Hyper-V snapshot blijft de originele harddisk statisch er wordt er een additionele delta-disk gecreëerd die alle verschillen ten opzichte van de originele disk bijhoudt. Als u de snapshot dan terug zou zetten dan wordt de delta disk gewoon verwijderd. Dit laatste is erg handig maar het nadeel is dat de delta disk een zogenaamde dynamic disk is die zich aanpast aan de vereiste hoeveelheid ruimte. Het harddiskverkeer dat er voor het aanpassen van deze tweede schijf en het opzoeken van de informatie erop nodig is blijkt te veel druk op de harddisk-performance uit te oefenen. Hierdoor zouden wij de harddisk-performance van Windows virtual servers niet meer kunnen garanderen.

Een soortgelijk probleem bij Linux virtual servers hebben wij op kunnen lossen door direct na het maken van de snapshot de statische originele disk te comprimeren, in een externe ‘snapstore’ op te slaan en vervolgens de originele en delta-disk weer geruisloos te combineren. Helaas biedt Hyper-V deze laatste mogelijkheid niet. Als de virtual server geherstart zou worden dan combineert het systeem de beide bestanden weer in een normale ‘statische’ harddisk. Dit kost echter veel tijd om te realiseren en een reboot na elke snapshot is sowieso niet acceptabel.

U kunt ons op incidentele basis nog wel vragen om handmatig voor u een snapshot te nemen voordat u bijvoorbeeld een ingrijpende wijziging aan uw configuratie aan gaat brengen. Voor Windows virtual servers zijn wij op dit moment samen met Microsoft bezig met een console feature en met het realiseren van volautomatisch opleveren na bestelling.