Cloudservers nog steeds verreweg de groenste

General

Het is alweer even geleden dat we hebben onderzocht hoe groen virtual servers zijn ten opzichte van hun fysieke tegenhangers. Toen we dit in 2008 analyseerden, verbruikte onze standaard VPS 5 ongeveer een derde van de stroom die een vergelijkbare fysieke server nodig heeft.

Dat komt omdat een virtual server gehost wordt op gedeelde hardware en zaken als een voedingseenheid, moederbord, etc. deelt. Dat betekent dat de relatieve stroombesparingen toenemen naarmate de vereiste servercapaciteit afneemt. Dit werd bevestigd door de cijfers: de VPS 4 uit 2008 was ruim vijf keer zo efficiënt als zijn fysieke tegenhanger.

We wilden weten hoe onze huidige virtual servers het in een 'stroomverbruikwedstrijd' zouden doen in vergelijking met moderne fysieke servers. Het beloofde een spannende strijd te worden, want in de afgelopen twee jaar hebben we dankzij de opmars van groene technologieën een drastische vermindering gezien in het stroomverbruik van servers.

Deze week konden we ons niet langer inhouden. We zorgden voor de hardware en begonnen met testen. De uitkomst was dat het verschil nog groter is dan in 2008. Hoewel een VPS 5 nu veel groter is, verbruikt hij slechts een kwart van de stroom die zijn fysieke tegenhanger nodig heeft. De reden voor dit toenemende verschil lijkt te zijn dat de krachtige servers die gebruikt worden in virtual-serverclusters sneller groener zijn geworden dan de kleinere servers.

Hieronder staan enkele resultaten van ons onderzoek.

  VPS 4 VPS 5 VPS 6
Ampere usage server 0.55 0.60 0.65
Ampere usage VPS 0.07 0.14 0.22
Ampere power saving VPS 0.48 0.46 0.43
Percentage power saving 86.9% 76.0% 66.8%

U ziet een groot verschil in stroomverbruik. Dit verschil is van belang: de fysieke tegenhanger van de VPS 5 gebruikt 0,6 ampère, genoeg om een lamp van 140 watt continu te laten branden.

Het omslagpunt, waar er geen verschil meer is tussen het stroomverbruik van een virtual server en de vergelijkbare fysieke server, ligt grofweg rond de 64 GB RAM en vier grote SAS-schijven. Wanneer de vereiste capaciteit kleiner is, dan is een virtual server het groenere alternatief.

Het lijkt erop dat cloudservers steeds moeilijker te verslaan zijn als het gaat om het onderhouden van een groene infrastructuur - nog afgezien van de mogelijkheid om ongebruikte capaciteit toe te wijzen aan een nieuwe klant of een nieuw project. We zijn daarom nog steeds van mening dat het gebruik van de cloud om computercapaciteit efficiënt in te zetten veel meer invloed heeft op het milieu dan alle groene datacenters ooit mogelijk zullen maken.

Lees er meer over in onze Knowledge Base. 

Engels: https://www.cloudvps.com/community/knowledge-base/vps-power-consumption/

Nederlands: https://www.cloudvps.nl/community/knowledge-base/vps-stroomverbruik/